Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Županijski sud u Zagrebu

Zabranjen štrajk članova Nezavisnog cestarskog sindikata u PZC-u Varaždin

Foto Ivica Galovic/PIXSELL
Foto Ivica Galovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2019. u 23:18 2019-12-02T23:18:53+01:00

»U utorak navečer održat ćemo sastanak s našim članovima sindikata iz tvrtke PZC da oni kažu žele li nastaviti sa štrajkom ili će čekati na odluku Vrhovnog suda, a do tada će se eventualno vratiti na svoja radna mjesta«, kazao je Stanić najavivši žalbu na takvu odluku Županijskog suda Vrhovnom sudu

ZAGREB/VARAŽDIN Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak je donio odluku o zabrani štrajka članovima Nezavisnog cestarskog sindikata u PZC-u Varaždin, doznaje se od predsjednika tog sindikata na nacionalnoj razini Mijata Stanića.

Kako je Stanić rekao Hini, radi se o nepravomoćnoj odluci i štrajk će se još sutra nastaviti, sve do sastanka u večernjim satima na kojem će se članovi izjasniti što i kako dalje.

»U utorak navečer održat ćemo sastanak s našim članovima sindikata iz tvrtke PZC da oni kažu žele li nastaviti sa štrajkom ili će čekati na odluku Vrhovnog suda, a do tada će se eventualno vratiti na svoja radna mjesta«, kazao je Stanić najavivši žalbu na takvu odluku Županijskog suda Vrhovnom sudu.

Dodao je i kako će se na odluku Vrhovnog suda sigurno čekati dva do tri tjedna.

Članovi Nezavisnog cestarskog sindikata u štrajku su od 12. studenog, nakon neuspjelog pokušaja mirenja u sporu oko sklapanja kolektivnog ugovora s Upravom Poduzeća za ceste Varaždin.

Riječ je o poduzeću koje djeluje na području četiriju županija sjeverne Hrvatske i zapošljava oko 245 radnika. Štrajku su se bili pridružili članovi NCS-a u svim cestarijama PZC-a pa se tako osim u Varaždinu štrajkalo u Koprivnici, Križevcima, Novom Marofu, Ivancu, Ludbregu.

Kako je tada izjavio Damir Vrbančić, predsjednik Podružnice NCS-a u PZC-u Varaždin, poslodavac nije prihvatio niti jedan od njihovih prijedloga za Kolektivni ugovor, a za njih je ključno bilo da se točno definira radno vrijeme i od kada počinje, da se plati prekovremeni rad koji poslodavac uopće ne priznaje te da se povećaju plaće radnicima.

S druge strane, Saša Varga, direktor PZC Varaždin, tvrdio je da su s reprezentativnim sindikatima potpisali kolektivni ugovor koji je za radnika povoljniji od onoga što su tražili iz Nezavisnog cestarskog sindikata te da će plaće radnicima biti povećane od 2 do 4 posto. Uoči štrajka kazao je da je Nezavisni cestarski sindikat samovoljno napustio posljednji održani sastanak i prekinuo pregovore jer se nije složio s prijedlogom kolektivnog ugovora koji su Upravi podnijela preostala dva reprezentativna sindikata. Za odluku suda kratko je kazao da štrajk koji traje nije zakonit.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.