Prijava putovanja

Za ulazak u Europsku uniju putnici će po novome plaćati naknadu – evo koliko

Irena Frlan Gašparović

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Putnici iz zemalja koje nisu članice Unije, ali su izuzeti iz viznog režima, morat će se unaprijed, prije putovanja u EU, prijaviti kroz poseban sustav – ispuniti formular u elektroničkom obliku sa svojim osobnim podacima i platiti naknadu



Od 2020. godine putnici iz zemalja koje nisu članice Europske unije, ali su izuzeti iz viznog režima, morat će se unaprijed, prije putovanja u EU, prijaviti kroz poseban sustav – ispuniti formular u elektroničkom obliku sa svojim osobnim podacima i platiti naknadu koja bi mogla iznositi deset eura. Europska komisija još je prošle godine predložila uspostavu europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), sličnog sustavu koji već primjenjuje SAD. Među zemljama čiji bi državljani bili dužni registrirati se na ovaj način su i hrvatski susjedi, poput Srbije i BiH. Rasprave o ETIAS-u su u poodmakloj fazi te se uskoro očekuju pregovori Europskog parlamenta i Vijeća EU-a o finalnoj verziji novog EU propisa.



Europski parlament podržao je jučer na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uspostavu elektroničkog sustava ulaska/izlaska (EES) za državljane trećih zemalja, koji će ubrzati provjere na vanjskim granicama schengenskog prostora. Sustav koji će postati operativan 2020. godine, registrirat će informacije o putnicima iz trećih zemalja, uključujući ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica, vrijeme, datum i mjesto ulaska, izlaska kao i odbijanja ulaska u schengenski prostor. Sustav će se primjenjivati i za putnike kojima je potrebna viza za ulazak u Schengen kao i za one koji ne trebaju vize. Sustav će omogućiti da se lako ustanovi prekoračenje dopuštenog kratkotrajnog boravka, do 90 dana u razdoblju od šest mjeseci. Vrlo je česta pojava da putnik s vizom na tri mjeseca ostaje znatno dulje, što je teško dokazati jer se do sada nije kontrolirao izlazak iz schegenskog prostora te nije bilo nikakvog traga o prelasku granice. Novi sustav učinit će suvišim stavljanje žigova u putovnice. Podaci će se čuvati u razdoblju od tri godine, a za one koji prekoračuju dopušteni boravak pet godina. (Hina)



Dorađena verzija




U prvim verzijama novih pravila bilo je predviđeno da odobrenje vrijedi pet godina za neograničeni broj putovanja, a naknada za podnošenje zahtjeva da bude pet eura. S obzirom na važnost turizma, Hrvatska je bila među državama koje su se zalagale za to da putnici moraju »obnavljati« odobrenje svakih pet godina, a ne češće, jer bi to, smatralo se, olakšalo situaciju turistima koji ljetuju na Jadranu, a državljani su zemalja izuzetih iz viznog režima. Osim već spomenutih susjeda, riječ je, primjerice, i o Amerikancima. Međutim, u raspravama među članicama EU-a prevladao je stav da će odobrenje vrijediti tri godine, što je prošlog tjedna prihvatio i Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta. Odbor traži i da naknada iznosi deset eura.


»Odobrenje za putovanje stajat će deset eura, iako će neki putnici biti izuzeti od plaćanja naknade (osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi obitelji EU državljana te studenti i istraživači koji putuju iz akademskih razloga) i vrijedit će tri godine (ili do isteka valjanosti putnog dokumenta)«, izvijestio je Odbor nakon sjednice. Prema neslužbenim informacijama, povećanje naknade podržavaju i neke države članice, pravdajući to troškovima provedbe novog sustava, no oko toga još nije postignut dogovor.


Tehnički razlozi


U raspravi o novom propisu, Hrvatska je, kako neslužbeno doznajemo, predlagala i da od novog europskog sustava budu izuzeti državljani zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidata za članstvo u EU-u. To bi omogućilo izuzeće za, primjerice, građane Srbije, BiH, Crne Gore. Taj je zahtjev bio, po svemu sudeći, motiviran i tehničkim razlozima: da se izbjegnu moguće gužve na hrvatskim granicama, pogotovo s obzirom na ranije ideje da registracija bude moguća ne samo putem interneta, nego i na samom graničnom prijelazu. Prijedlog Hrvatske o izuzeću nije prošao, ali se, kako neslužbeno doznajemo, definitivno odustalo i od ideje o ispunjavanju zahtjeva pri dolasku na granicu.


»Neće biti moguće fizički se na granici registrirati jer to nije praktično«, kažu naši izvori iz MUP-a gdje se nadaju i da će probna faza od šest mjeseci biti dovoljna da se ljudi naviknu na novi sustav i da se na taj način izbjegnu nesporazumi na granici. »Tijekom prvih šest mjeseci službenik na granici će putnike samo pitati znaju li da se trebaju prethodno registrirati, ali im ulazak neće biti odbijen«, pojašnjavaju naši sugovornici.