Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Brz odgovor

'Za sve su krivi Amerikanci jer su se predomislili': Zašto se HDZ-u tako žuri raspraviti interpelaciju SDP-a?

Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2019. u 7:43 2019-02-08T07:43:15+01:00

HDZ je dosad ignorirao sve interpelacije SDP-a, ali o ovom će se dokumentu, kako je najavio Branko Bačić, raspravljati u Saboru već idući tjedan, kad će se o njemu i glasovati

ZAGREB Za propast nabavke izraelskih borbenih zrakoplova Vlada nije nimalo odgovorna, krivi su Amerikanci koji su promijenili stav, ali svejedno s njima ostajemo u partnerskim odnosima, sukus je to odgovora Banskih dvora na SDP-ovu interpelaciju vezanu za neuspjelu kupnju 12 F-16 C/D Barak.

O tom će se dokumentu, kako je najavio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić raspravljati u Saboru već idući tjedan, kad će se o njemu i glasovati. U ovom je sazivu parlamenta HDZ dosad ignorirao sve interpelacije SDP-a. Neke koje su predložili nalazile su se u dnevnom redu skoro dvije godine, budući da Poslovnik ne propisuje rok u kojem se mora održati rasprava o interpelaciji. Primjerice, tek sredinom prosinca su zastupnici raspravljali o SDP-ovoj interpelaciji o uporabi ustaškog pozdrava »Za dom spremni«, iako je ona u proceduru poslana još početkom 2017. A ni tada se to ne bi dogodilo da u Poslovnik prošle godine nije uvrštena odredba prema kojoj 30 zastupnika može potpisima zatražiti raspravu o točki koja je najmanje 60 dana u dnevnom redu. No, ovaj se put HDZ-u žuri.

– Jasno je da sada žele »ubiti« ovu temu, a ne da se o zrakoplovima govori u Saboru za dva mjeseca, kad će već trajati kampanja za europske izbore, smatra jedan SDP-ov dužnosnik.

Krunski dokaz 

U odgovoru na interpelaciju se, dakle, ponavlja ključna teza iz prošlotjednog teksta u Večernjem listu, pisanog na osnovi dokumentacije iz Ministarstva obrane. Predstavnici službenog Washingtona, tvrdi se, uvjeravali su hrvatske vlasti da će dopustiti Izraelu prodaju darovanih im američkih zrakoplova, zajedno s tehnologijom koju su oni u njih naknadno ugradili, da bi u studenom došlo do iznenadne promjene. Prvi put su u Vladi zaključili da Amerikanci neće praviti probleme, navodi se u odgovoru na interpelaciju SDP-a, na osnovi toga što je 20. rujna 2017. zamjenik pomoćnika ministra vanjskih poslova SAD-a Michael P. Miller potpisao odobrenje SAD-a za privremeni prijenos tehničkih podataka, radi buduće moguće prodaje izraelskih aviona F-16 C/D. Upravo je taj dopis predstavljen u Večernjem listu kao krunski dokaz da Vlada ne snosi odgovornost što je kasnije sve neslavno završilo. Iako je osiguravanje trajnog prijenosa bila isključivo zadaća Izraela, Vlada nije sjedila skrštenih ruku nego je, ističe se, prije odluke o nabavi zrakoplova slala Amerikancima svoja izaslanstva kako bi se dobilo dodatnu potvrdu da nema prepreka ovom poslu. Tako je pomoćniku ministra obrane Petru Mihatovu u Pentagonu 29. siječnja 2018. pomoćnik ministra obrane SAD-a Robert Karem rekao će njegova zemlja »podržati bilo koji odabir, naročito ako se radi o avionima F-16«. »Također je naveo da dobivanje odobrenja (TPT) ako je riječ o izraelskoj ponudi, nije političko pitanje, odnosno nije upitno«, piše u odgovoru Vlade Andreja Plenkovića na interpelaciju.

Zagonetan premijer 

Mihatov se 31. siječnja prošle godine sastao i sa spomenutim Millerom i on mu je naglasio da, što se tiče izraelskih zrakoplova, neće biti »nikakvih prepreka unutar institucija SAD-a u dobivanju odobrenja za njihovu isporuku Hrvatskoj«. Brigadnom generalu Ivici Olujiću je 10. siječnja 2018. Yola Habif Johnston, direktorica Lockheed Martina za Europu, Izrael i Amerike, priopćila da firma koja je proizvela te F-16 »podržava bilo koji odabir triju ponuda za avion F-16 te kako će poduprijeti sve tehničke zahtjeve koji će se pojaviti nakon sklapanja ugovora«. »Ni u jednoj službenoj komunikaciji ni s Izraelom niti sa SAD-om do 15. studenoga 2018. nije bilo navedeno da SAD neće odobriti TPT za konfiguraciju aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj«, napominju u Vladi. Tog 15. studenog iz Izraela su izvijestili hrvatsko Ministarstvo obrane o poteškoćama u razgovorima s američkom stranom, ali su i dalje bili uvjereni da će se to riješiti. To je, danas znamo, izostalo.

Ovakva je interpretacija Vlade iz odgovora SDP-u u izravnoj suprotnosti s višekratno iznesenom tvrdnjom američkog veleposlanika u Zagrebu Roberta Kohorsta da su u Banskim dvorima dvije godine točno znali koji se uvjeti moraju ispuniti da bi Washington odobrio prodaju modereniziranih izraelskih F-16. Ipak, Vlada, to je jasno, ne želi ulaziti u sukob s Buzinom, odnosno sa SAD-om, pa unatoč prebacivanju krivnje na prevrtljive Amerikance inzistiraju da »SAD ostaje ključni strateški partner i saveznik Hrvatske na području obrane i vojne suradnje«.

Plenković je bio zagonetan u jednoj svojoj izjavi na jučerašnjoj sjednici Vlade.

– Zbog razloga koji su bili izvan mogućnosti utjecaja naše Vlade i RH, ova transakcija se nije dogodila i 100 posto ćemo izvući određene pouke – rekao je premijer.

Kakve su to pouke u pitanju ako Vlada tijekom cijelog ovog procesa nije napravila ništa pogrešno? Plenković to nije precizirao. Misli li možda premijer da je pouka da Amerikancima, iako su hrvatski strateški saveznici, ne treba do kraja vjerovati?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.