EU odredba

Za samo nekoliko dana Europska unija prelazi na LED žarulje, no halogenke se ipak neće odmah ugasiti

Irena Frlan Gašparović

Europski propis, koji se počinje primjenjivati 1. rujna, znači da se od tog datuma nadalje halogene žarulje više neće smjeti proizvoditi niti će trgovci na EU tržištu moći nabavljati nove

Europski propis, koji se počinje primjenjivati 1. rujna, znači da se od tog datuma nadalje halogene žarulje više neće smjeti proizvoditi niti će trgovci na EU tržištu moći nabavljati nove

Halogene žarulje više se neće smjeti proizvoditi niti će trgovci moći nabavljati nove. No, prodavat će se dok se ne potroše zalihe



ZAGREB Bit će to kao s pisaćim mašinama: za nekoliko godina halogene žarulje bit će dio povijesti i nitko za njima neće žaliti. Takvu sudbinu halogenih žarulja predviđa zastupnik u EU parlamentu Davor Škrlec, nekoliko dana prije nego što će u Europskoj uniji na snagu stupiti njihova zabrana.


Svjetlo »halogenki« neće se ugasiti odmah, preko noći. Europski propis, koji se počinje primjenjivati 1. rujna, znači da se od tog datuma nadalje halogene žarulje više neće smjeti proizvoditi niti će trgovci na EU tržištu moći nabavljati nove.


No, i dalje će se prodavati, sve dok trgovine ne potroše zalihe. Zabrana je prvotno bila planirana za jesen 2016. godine, ali zemlje članice EU-a složile su se da bi to bilo prerano za prijelaz na LED žarulje, pa je provedba odgođena za dvije godine.




Škrlecu, međutim, za prijelaz na »ledice« nije bio potreban poticaj iz Bruxellesa.


– Kod kuće imam sve LED žarulje, kaže eurozastupnik, uvjeren u cijeli niz prednosti takvih žarulja. Pa tako, među ostalim, nabraja da imaju puno duži vijek trajanja, da im svjetlosni tok ne slabi, da su postale cjenovno prihvatljivije… Sve u svemu, tvrdi Škrlec, LED žarulje se isplate.


– LED žarulje su, u prosjeku, do deset puta trajnije nego halogene. Prije ćete htjeti zamijeniti luster, jer vam se više ne sviđa, nego što ćete morati zamijeniti žarulju, slikovito opisuje eurozastupnik.


Onaj tko, međutim, nije uvjeren u prednosti LED žarulja i ne želi odustati od »klasičnih«, sa žarnom niti ili halogenih, može ih pokušati nabaviti tamo gdje još nisu zabranjene. S njima može bez problema preko granice, može se zaključiti iz odgovora Carinske uprave na naš upit: fizička osoba, ističu, »smije uvoziti halogene žarulje i žarulje sa žarnom niti za svoje osobne potrebe i potrebe svojega kućanstva, ali ne smije uvoziti takve žarulje ako su namijenjene stavljanju na tržište«.


halogene žarulje, LED žarulje,