Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Investicijski forum

Za pokretanje zdravstvenog turizma važne investicije i poticaji

Za pokretanje zdravstvenog turizma  važne investicije i poticaji
Za pokretanje zdravstvenog turizma važne investicije i poticaji
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2017. u 15:52 2017-10-12T15:52:00+02:00

Za pokretanje jačeg razvoja zdravstvenog turizma i povećanje njegovih prihoda s 300 milijuna eura na mogućih oko milijardu eura za dvije-tri godine, osim izmjene zakonskih propisa, iznimno su važne investicije, pogotovo privatnog sektora, poticaji države te jača promidžba, poručeno je u četvrtak s Prvog investicijskog foruma zdravlja i turizma Adriatic regije.

Forum, koji organizira tvrtka Medicinska grupa, čiji je osnivač, liječnik i konzultant Miljenko Bura, okupio je više od sto sudionika iz Hrvatske i regije te iz Turske, SAD-a, Austrije i drugih zemalja, većinom zainteresiranih investitora.

Na forumu su prvi put predstavljeni i konkretni projekti zdravstvenog turizma koji su spremni za investiranje jer su, kako je rekao Bura, za veliki pomak najpotrebnije investicije, bez kojih u zdravstvenom turizmu neće biti puno pomaka ni povećanja prihoda, koji su sigurni, ali nakon investicija.
»Riječ je o 12 projekata koji su spremni za investitore i koji se mogu pokrenuti u idućih pola godine, a čije se vrijednosti kreću od desetak milijuna eura do više od 400 milijuna eura, koliko je predviđeno ulaganje u resort na otoku Pašmanu. Investitori zainteresirani za to javljaju se i dolaze iz raznih dijelova svijeta, a prema očekivanjima, u tim projektima trebali bi se zajedno naći i domaći i strani investitori«, istaknuo je Bura.

Ocjenjujući kako Hrvatska u zdravstvenom turizmu više nema vremena čekati, rekao je da će se do kraja godine donijeti izmjene dvaju zakona (o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju), čime bi se realizacija svih projekata ubrzala i olakšala, a do tada će se raditi i pripremati investicije.
Bura drži i da cilj investicija i razvoja tog segmenta ne treba biti samo povećanje prihoda i produljenje turističke sezone na jesen i zimu, nego i poboljšanje zasad oskudne zdravstvene infrastrukture koja će biti dostupna turistima te umrežavanje svih onih koji nude zdravstvene usluge jer su turisti koji ih traže vrlo zahtjevni i, kako je rekao, »žele punu pažnju i servis«.

»Cilj nam treba biti da nam u zemlji stalno boravi oko 200 tisuća turista zbog ponude zdravstvenog turizma i u državnim i u privatnim ustanovama te da dio njih u Hrvatskoj boravi više mjeseci, neki i cijelu godinu, a neki i da se zbog odličnih uvjeta tu presele živjeti«, poručio je Bura.
S njim se složio i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, koji je rekao da se prema anketama Ministarstva turizma iduće godine u hrvatskom turizmu očekuje oko 900 milijuna eura investicija, od čega oko 300 milijuna u zdravstveni turizam.

»HTZ će do kraja ove godine, a i u idućoj znatno pojačati promotivne kampanje za taj segment turizma u Hrvatskoj, uključujući i jače digitalne kampanje putem novog podportala na web stranicama HTZ-a, a s ciljem da što više turista prepozna i dođe u Hrvatsku zbog mogućnosti liječenja, oporavka, rekreacije i aktivnog odmora«, istaknuo je Staničić.

Pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić najavio kako će više godina očekivane izmjene dvaju zdravstvenih zakona konačno omogućiti da se lječilišta, specijalne bolnice, poliklinike i druge zdravstvene ustanove mogu legalno baviti pružanjem usluga smještaja, hrane, izleta, prijevoza i drugog.

Na konferenciji su bili i predstavnici nekoliko domaćih hotelskih kuća, među kojima i lošinjske Jadranke, koja je među prvima odredila smjer razvoja u ponudi zdravstvenog turizma, a o mogućnostima i razvoju te vrste ponude u regiji govorio je državni tajnik iz crnogorskoga ministarstva zdravstva Milovan Vujović, koji je rekao da je u toj zemlji strateški cilj razviti ponudu zdravstvenog turizma pod sloganom »Crna Gora destinacija zdravlja«.
Konkretne primjere razvoja naveo je osnivač turskog Vijeća za zdravstveni turizam Emin Cakmak, koji je istaknuo da su u zadnjih pet godina postigli mnogo te Tursku pozicionirali kao treću preferiranu destinaciju zdravstvenog turizma u svijetu zahvaljujući kvalitetnim kadrovima, objektima i uslugama, mnogim prilagođenim sadržajima te ponajprije od države potpomognutim investicijama privatnog sektora i konkurentnim i povoljnijim cijenama nego, primjerice, u Njemačkoj i SAD-u.

»Sada nam godišnje dolazi oko 750 tisuća stranih pacijenata iz 144 zemlje svijeta, a cilj nam je do 2023. njihov broj povećati na dva milijuna, što je i realno jer se u Turskoj trenutačno grade 72 nove bolnice, među kojima 22 u gradovima, uključujući i najveću kliniku u svijetu u Istanbulu, koja će imati više od 15 tisuća postelja i biti otvorena 2019. godine«, rekao je Cakmak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.