Papa se našalio s Hrvatskom

Za papu Franju Hrvatska nije mala država: ‘Vaša je predsjednica pravi general’

Hina

 Na novinarsku primjedbu da ni Hrvatska nije velika država, papa je kazao: "Ali vaša je država snažna, jako snažna, a imate i predsjednicu koja je snažna, pravi general."



ZAGREB – Papa Franjo u Vatikanu je na prijemu za strane novinare (članove Stampa Estere) održao vrlo znakovit govor za novinarsku profesiju, kazao da bi volio pohoditi Hrvatsku te pohvalio Hrvatsku i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.


Na pitanje dopisnika Večernjeg lista hoće li posjetiti Hrvatsku, Franjo je rekao da bi to rado učinio, ali da prije mora “posjetiti manje države”. Na novinarsku primjedbu da ni Hrvatska nije velika država, papa je kazao: “Ali vaša je država snažna, jako snažna, a imate i predsjednicu koja je snažna, pravi general.”


Obraćajući se novinarima papa je kazao da cijeni njihov posao koji je dragocjen jer pridonosi potrazi za istinom, a samo nas istina čini slobodnima.




“Vaša je uloga neophodna i to vam daje veliku odgovornost: traži od vas posebnu brigu za riječi koje upotrebljavate u vašim člancima” – kazao je Franjo i dodao kako je važno vagati riječi i na društvenim mrežama te je pozvao novinare da djeluju kako bi “komunikacija stvarno bila instrument za konstruiranje, a ne za uništavanje, za susretanje, a ne za sučeljavanje, za dijalog, a ne za monolog, za orijentiranje, a ne za dezorijentiranje, za shvaćanje, a ne za neshvaćanje, za hodanje u miru, a ne za sijanje mržnje, za davanje glasa onima koji ga nemaju, a ne da se bude glasnogovornik onih koji urlaju jače”, donosi Večernji list.


“Umiltà (Poniznost) ključ je novinarske aktivnosti. Poniznost da se ne zna sve prije ono je što pokreće istragu. Pretpostavka, umišljenost da se već sve znade ono je što blokira istraživanje. Ponizni novinar ne znači osrednji, već svjestan da se preko nekog članka, nekog tvita, nekog izravnog televizijskog ili radijskog javljanja može učiniti dobro, ali ako nismo pažljivi i savjesni, može se učiniti nažao drugome, često i cijeloj zajednici”, kazao je papa i dodao kako, primjerice, ima naslova koji “urliču” i koji mogu predstavljati “lažnu stvarnost”.


Zbog toga je potrebno uvijek provjeravati, a kada se pogriješi, teško je povratiti dostojanstvo. Zbog interneta i lažnih vijesti greške često budu prihvaćene kao istinite. Zbog toga novinari moraju uvijek imati na umu snagu instrumenta koji imaju na raspolaganju i oduprijeti se “tendencijama da se objavi neka vijest koja nije dovoljno provjerena”, kazao je Franjo i naglasio kako je “ponizni novinar ujedno i slobodni novinar. Slobodan od uvjetovanja. Slobodan od predrasuda i zbog toga hrabar. Sloboda zahtijeva hrabrost!”, piše Večernji list.