Ulaganje u zdravstvo

Za opremanje novih bolnica ide 300 milijuna kuna, najviše novca Kliničkom bolničkom centru Rijeka

Ljerka Bratonja Martinović

Za gradnju nove riječke bolnice namijenjeno je 439 milijuna kuna kroz iduće tri godine

Za gradnju nove riječke bolnice namijenjeno je 439 milijuna kuna kroz iduće tri godine

Gradnja nove riječke bolnice najveći je pojedinačni financijski zalogaj, za koji je u državnom proračunu predviđen iznos od 439 milijuna kuna kroz iduće tri godine



ZAGREB – Gradnja nove riječke bolnice najveći je pojedinačni financijski zalogaj u zdravstvu, za koji je u novom zdravstvenom proračunu predviđen iznos od 439 milijuna kuna kroz iduće tri godine. U 2017. godini iz državnog će se budžeta tako za gradnju novih bolničkih zgrada na Sušaku i nabavu opreme izdvojiti 70 milijuna kuna, godinu kasnije 162,5 milijuna i u 2019. godini još 206,2 milijuna kuna. Početak gradnje predviđen je za kolovoz iduće godine, pa je zato proračunski iznos koji će se za riječku bolnicu izdvojiti u 2017. godini bitno manji nego u narednim godinama, a dovršetak gradnje predviđen je za 2020. godinu.


Prezadužen sustav


Oko 300 milijuna kuna uložit će se u idućoj godini u gradnju i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, da bi se rasteretio prezaduženi sustav klasičnog bolničkog liječenja. Riječ je o projektu iz Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija«, a pristup sredstvima imat će 28 bolnica. Cilj je smanjiti opterećenost akutnih bolničkih odjela, a planirano je smanjenje broja akutnih kreveta za oko 5.000 ili za 30 posto, s 15.507 na 10.541 u 2017. godini.


U racionalizaciju i poboljšanje kvalitete i učinkovitosti zdravstvenih usluga uložit će se u 2017. godini tri milijuna kuna, a projekcijom za 2018. godinu predviđa se iznos od 22,8 milijuna kuna. Reorganizacijom bolničkog sustava, upotrebom kliničkih smjernica, prepuštanjem nemedicinskih usluga privatnim poduzećima, središnjom nabavom i drugim mjerama trebalo bi tijekom 2017. postići zacrtani cilj da 40 posto bolnica prestane stvarati novi dug.





Značajno povećanje državnog ulaganja dogodit će se u zdravstvenom turizmu, jer se stavka namjenjena uspostavi organizacije pružanja usluga u zdravstvenom turizmu povećava s ovogodišnjih pola milijuna kuna na čak 2,8 milijuna kuna u 2017.



Zdravstveni proračun predviđa i izdvajanja za objedinjene hitne prijeme, poboljšanje kvalitete bolničkog smještaja za posebno ranjive skupine, te dostupniju zdravstvenu zaštitu u udaljenim područjima. Riječ je o bespovratnim sredstvima EU fondova u ukupnom iznosu od oko 300 milijuna kuna, u kojima država sudjeluje s 15 posto državnog novca.


Virusna cjepiva


Za Imunološki zavod osigurano je u 2017. godini 39,3 milijuna kuna ili za 10 milijuna kuna manje nego u ovoj godini, a predviđa se povećanje tog iznosa na 71 milijun kuna u 2018. i 74 milijuna kuna u 2019. godini. U idućoj godini predviđa se ulaganje u opremu i proizvodne prostore da bi IMZ dobio proizvodne dozvole, a očekuje se početak proizvodnje krvnih derivata u drugom polugodištu i prvi prihodi od njihove prodaje. Prodaja krvnih pripravaka do 2012. donosila je 75 posto prihoda IMZ-a.


Dio prihoda, procjenjuje se, namaknut će se prodajom 15 milijuna doza virusnih cjepiva na zalihama. Planirani novac uložit će se u nove hladnjake, zamrzivače, spremnike za pohranu stanica, vage a planiraju se i preinake u dobavi energenata. Prvi prihod od prodaje očekuje se u 2018. godini, ako se u 2017. godini realiziraju predviđene investicije. Sredstva planirana za 2018. iz državnog proračuna namijenjena su, ističe se, pokrivanju troškova plaća i »hladnog pogona«.