Dugoročna prognoza

Za neke dobra, za neke loša vijest: Ova zima mogla bi biti vrlo topla. Evo sezonske prognoze

P. N.

Zbog neprestanog divljanja atlantskih ciklona ne bi se trebali nadati dugotrajnijim zimskim epizodama.



Ako se prve sezonske prognoze pokažu točnima, ovo bi mogla biti vrlo topla zima, ne samo kod nas nego na području cijele Europe.


Kako navodi portal Istramet, prvi izračuni relevantnih modela nisu povoljni za ljubitelje zime.


Sva tri modela koja su korištena za analizu predviđaju zimu topliju od prosjeka.




“Karte raspodjele tlaka detaljno je analizirao portal Severe Weather Europe. Posebno je zanimljiva modificirana karta ECMWF prognoze na kojoj je naznačeno gdje se očekuju niži i viši tlak zraka, što je naročito bitno kod analize dominantnih tipova vremena.


Kako možemo uočiti na karti ECMWF-a u galeriji, iznad Atlantika očekuje se niži tlak zraka, a iznad Europe visok, odnosno anticiklona. Zbog neprestanog divljanja atlantskih ciklona u takvoj situaciji ne bi se trebali nadati dugotrajnijim zimskim epizodama.


Prema predviđanju modela, Europa će se tijekom 3 zimska mjeseca (prosinac, siječanj, veljača) uglavnom nalaziti u toplom sektoru ciklona i pod dominantnim južnim i jugozapadnim strujanjem.


To ne znači da nisu izgledne kraće zimske epizode, no vrlo je važno utvrditi i analizirati vremenski obrazac koji će nas pratiti tijekom nadolazeće zime, što je i glavni cilj sezonskih prognoza.


Što takvo stanje može značiti za naše krajeve? Prije svega vremensku monotoniju kakvoj smo već svjedočili primjerice u prosincu 2016. godine kada ponegdje nije pala ni kap kiše.


Nizine unutrašnjosti zemlje pritom često imaju “umjetnu zimu” zbog inverzije i sloja magle, dok su gorje i dio Jadrana topliji i veći dio dana obasjani sunčevim zrakama.


Postoji mogućnost izvanrednih događaja kao što je stratwarming o kojem smo pisali prijašnjih godina na portalu.


Razvoj snažnog stratwarminga mogao bi značajno poremetiti zračna strujanja na cijeloj sjevernoj hemisferi što bi dovelo do toga da sezonske prognoze ispadnu netočne.


Takav događaj značajno bi promijenio tijek zime na sjevernoj hemisferi, zaključili su i na portalu Severe Weather Europe.


Sezonske prognoze još uvijek ne mogu precizno odrediti da li će do njegovog razvoja doći ili ne, pošto je taj dio atmosferske cirkulacije i dalje nedovoljno istražen, što predstavlja malu nadu za ljubitelje oštrije zime”, navodi se, između ostalog, u tekstu na portalu Istramet.