Lažni računi

ZLOČINAČKO UDRUŽIVANJE Uskok proširio prošlogodišnju istragu za utaju poreza

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Istraga je 12. travnja prošle godine pokrenuta protiv 15. osumnjičenika, među kojima je prema tada neslužbenim informacijama, prvokrivljeni bio poduzetnik Aleksandar Vukičević, a koje je Uskok tada osumnjičio da su umanjivanjem obveza s osnova PDV-a državni proračun oštetili za više od 34 milijuna kuna.

Zbog sumnje da su neosnovanim umanjenjem obveza PDV-a pribavili protupravnu imovinsku korist i oštetili državni proračun za najmanje 6,16 milijuna kuna Uskok je u srijedu donio rješenje o proširenju istrage protiv 17 osumnjičenika, koje se tereti za kaznena djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u tim djelima. Istraga je 12. travnja prošle godine pokrenuta protiv 15. osumnjičenika, među kojima je prema tada neslužbenim informacijama, prvokrivljeni bio poduzetnik Aleksandar Vukičević, a koje je Uskok tada osumnjičio da su umanjivanjem obveza s osnova PDV-a državni proračun oštetili za više od 34 milijuna kuna.

Na temelju dosadašnje istrage Uskok sumnja da je prvokrivljeni kao odgovorna osoba jednog društva, od siječnja 2015. do travnja 2017. godine, s još trojicom okrivljenika dogovorio da će potrebe njihovih poslovnih subjekata nabaviti robu »na crno« te da će neistinito prikazati nabavu robe, angažirajući navodne dobavljače robe, uz izdavanje nevjerodostojnih računa s posebno iskazanim PDV-om.


Okrivljenike Uskok tereti da su u plaćenim računima, u ukupnom iznosu od oko 27 milijuna kuna, neosnovano iskazali pretporez i time umanjili obveze plaćanja PDV-a., a prvokrivljenika da je, nakon uplate navedenih iznosa, na temelju fiktivnih faktura osigurao daljnji transfere i gotovinsko podizanje novca.Prvokrivljenika se proširenjem istrage dodatno tereti da je, s još trojicom osumnjičenika, za jedno društvo nabavljao poljoprivrednu robu »na crno«, koju je potom prodavao raznim kupcima, a u poslovnim knjigama toga društva neistinito prikazivao da je roba nabavljena od drugog društva. Tako je knjiženjem računa neosnovano iskazan pretporez njegovom društvu i time umanjena obveza PDV-a.

S obzirom da ih se proširenjem istrage tereti za protupravno stečenu korist i štetu državnom proračunu od 6,16 milijuna kuna Uskok je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja nezakonito stečene imovinske koristi.