Ministar o izmjenama zakona

ZDRAVKO MARIĆ Neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Marić je rekao kako danas u Hrvatskoj dolazi do situacije da »za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž«. »To je taj element na koji smo između ostaloga ciljali, jer s jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika 'dohodaša' u odnosu na ove poduzetnike, u ovom slučaju članove uprave«, upozorio je



ZADAR Ministar financija Zdravko Marić rekao je u subotu kako se izmjenama Zakona o doprinosima želi spriječiti zlouporabe uočene proteklih godina, napominjući kako se te zakonske izmjene ne odnose na one članove uprave, odnosno direktore, koji su prijavljeni u punom radnom odnosu i na puno radno vrijeme te neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike.


»Ove izmjene su prije svega da se spriječe zlouporabe koje smo uočili«, izjavio je Marić komentirajući novinarima predložene izmjene Zakona o doprinosima koje su ovih dana upućene u javnu raspravu.


Izmjene se, ističe, ne bi trebale odnositi na članove uprave trgovačkih društava, odnosno direktore, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme. »Ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli«, istaknuo je.




Naveo je kako je u prvom koraku to bila situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće a ono što su vidjeli u proteklom razdoblju je bila situacija i da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme.


Marić je rekao kako danas u Hrvatskoj dolazi do situacije da »za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž«.


»To je taj element na koji smo između ostaloga ciljali, jer s jedne strane imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika ‘dohodaša’ u odnosu na ove poduzetnike, u ovom slučaju članove uprave«, upozorio je.


Naveo je i kako danas ima oko 175.000 članova uprava – direktora različitih oblika trgovačkih društava. Od njih je svega 460 njih prijavljeno kao član uprave, a da nije u radnom odnosu s tim poduzećem. Oko 65.000 članova uprave su članovi uprave i u isto vrijeme u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom. Preostali dio, nešto oko sto tisuća, pojasnio je, su članovi uprave i direktori koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi – bilo da su zaposleni u nekom drugom trgovačkom društvu, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici, ‘paušalci’…


Komentirajući kritike da je prijedlog kontra poduzetništva, ministar Marić je ponovio što je sadašnja vlada do sada napravila za poduzetnike: smanjivanje stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, pri čemu je ona za male i srednje poduzetnike smanjena na 12 posto, mogućnost da u porezu na dobit prema naplati iskazuju svoju dobit a ne prema obračunskom načelu i druge.


Napomenuo je i kako su određene promjene radili i zbog ICT sektora kako bi stimulirali tu djelatnost i ostanak naših inženjera, kao i dolazak međunarodnih stručnjaka.


Marić je rekao i da kako tim prijedlogom, kada poduzetnik svom članu uprave ili djelatniku isplaćuje vrstu nagrade u smislu udjela u dobiti ili dionicama – ta vrsta dohotka više neće biti oporezovana kao dohodak od plaće već kao dohodak od kapitala.


Nulta tolerancija prema zlouporabama


Osvrnuo se i na kritike HNS-a kako neće podržati prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća, rekavši kako je jučer razgovarao s vodstvom te stranke te su se složili kako treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo u Hrvatskoj. Istaknuo je kako vlada želi stimulirati, poticati i olakšavati takav oblik djelatnosti i poduzetništva, no u isto vrijeme moraju imati nultu toleranciju prema različitim vrstama zlouporaba gdje se pod krinkom poduzetništva čine porezne radnje koje znače izbjegavanje plaćanja poreza ili doprinosa.


Ponovio je kako intencija prijedloga nije bila ići prema članovima uprave koji su prijavljeni na puno radno vrijeme i koji poduzetništvo predano svakodnevno rade. Naglasio je i kako za prave male i srednje poduzetnike, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme samo u tom poduzeću, neće biti nikakvih promjena osim onih na bolje.


Upitan o smanjenju PDV-a na svježe meso i kako ga definirati, Marić je rekao kako je u samom zakonu o PDV-u definiran okvir, a sama specifikacija će biti definirana u Pravilniku o PDV-u. »Kategorija svježega bit će vrlo precizno definirana, što znači svježe meso odnosno svježa riba, odnosno voće i povrće«, kazao je.


Država svjesna važnosti Uljanika


Na novinarsko pitanje hoće li se država uključiti u rješavanje problema brodogradilišta Uljanik, Marić je podsjetio kako država ima manjinski udio u tom poduzeću, ali su svjesni njegove važnosti i značaja.


Podsjetio je kako se odvija dijalog s Europskom komisijom od kojih očekuju slijedeće korake. Vezano uz neisplatu plaća, Marić smatra da postoji i odgovornost uprave i trgovačkog društva koje vodi Uljanik.