Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
7. prosinca 2019.
Biljana Borzan ne krije zadovoljstvo

ZAVRŠETAK PETOGODIŠNJE BORBE Europske institucije se dogovorile o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2019. u 20:43 2019-03-22T20:43:00+01:00

ZAGREB Nakon deset sati pregovora, napokon je postignut konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Kako je izvijestila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, riječ je o završetku petogodišnje borbe koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi.

- Kad sam krenula u ovu borbu, uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka, jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis", kazala je Borzan, objasnivši kako dogovor još moraju potvrditi Vijeće i Europski parlament konačnim izglasavanjem u narednim tjednima.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Europska komisija mora u roku tri godine napraviti ocjenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih postrožiti.Istraživanje koje je Borzan provela s Hrvatskom agencijom za hranu bilo je kap koja je prelila čašu, jer su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj niže kvalitete nego u Njemačkoj, ali i skuplja. Čak 82 posto hrvatskih građana se izjasnilo kako smatraju da nas multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

- Mene su ti rezultati obvezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sinoć je dogovorena zabrana različite kvalitete za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično, zaključuje europarlamentarka. U tijeku je  veliko europsko istraživanje kvalitete proizvoda, čije se rezultate očekuje uskoro. U njega je  uključena i Hrvatska, odnosno proizvodi s naših polica, za koje bi trebalo biti ustanovljeno odgovaraju li kvalitetom i kvantitetom istim tim proizvoda na zapadu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.