DSHV kod predsjednika Srbije

ZADOVOLJSTVO U BEOGRADU Aleksandar Vučić spreman pomoći Hrvatima u Srbiji

Boris Pavelić

Aleksandar Vučić odredio je nositelje i rokove provedbe / Reuters

Aleksandar Vučić odredio je nositelje i rokove provedbe / Reuters

„Odredio je nositelje i rokove provedbe, te poslao i više nego prihvatljive poruke: da se Hrvati u Srbiji ne smiju osjećati ugroženi nego da moraju biti ravnopravni građani. Kazao je i da će Hrvati biti integrirani u strukture vlasti, te da dosadašnji problemi nisu bili plod namjere, nego rezultat manjka komunikacije. To ćemo nadoknaditi budućim sastancima, na kojima ćemo ići prema novim projektima“, kazao je Žigmanov



BEOGRAD Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spreman je unaprijediti položaj Hrvata u Srbiji, izjavio je danas predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov nakon sastanka s Vučićem u Beogradu.


Nakon tog razgovora, u podne bi trebao početi Vučićev susret s predstavnicima udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila.


„Sastanak je bio plodonosan, održan u otvorenoj i srdačnoj atmosferi. Više smo nego zadovoljni“, izjavio je Žigmanov novinarima nakon zatvorenog sastanka koji je trajao sat i pol.




Žigmanov je precizirao da je izaslanstvo DSHV-a „naznačilo sve probleme hrvatske zajednice u Srbiji“, te da je predsjednik Srbije „na svaku našu inicijativu odgovorio pozitivno“.


„Odredio je nositelje i rokove provedbe, te poslao i više nego prihvatljive poruke: da se Hrvati u Srbiji ne smiju osjećati ugroženi nego da moraju biti ravnopravni građani. Kazao je i da će Hrvati biti integrirani u strukture vlasti, te da dosadašnji problemi nisu bili plod namjere, nego rezultat manjka komunikacije. To ćemo nadoknaditi budućim sastancima, na kojima ćemo ići prema novim projektima“, kazao je Žigmanov.


Izaslanstvo DSHV-a Vučić je primio u deset sati. Poslije tog sastanka, u podne, trebao bi početi sastanak s izaslanstvom Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u kojemu je četrnaest predstavnika obitelji nestalih branitelja i civila.


Oni su najavili da će od predsjednika Srbije tražiti da utječe na srpske institucije kako bi obitelji nestalih napokon doznale sudbinu najbližih rođaka koje traže već četvrt stoljeća. Hrvatska, prema posljednjim podacima, traga za ukupno 1945 nestalih branitelja i civila.