Jedini kriterij

ZADNJI PREOSTALI UVJET Vize za SAD bit će ukinute tek kad broj odbijenica padne ispod tri posto

Irena Frlan Gašparović

Arhiva NL

Arhiva NL

Državljani 22 zemlje članice Europske unije za SAD ne trebaju vize. Iznimka su Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Poljska i Cipar. Da bi ušla u program izuzeća od viza, Hrvatska bi trebala sniziti postotak odbijenih zahtjeva na manje od tri posto



ZAGREB »Hvala što ste opet s nama u serijalu ‘Do vize bez šize’«, poručuju djelatnici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj u kratkim videima na YouTubeu u kojima odgovaraju na najčešća pitanja o postupku dobivanja američkih viza.


Taj serijal dio je, čini se, pokušaja da se stopa odbijenih zahtjeva za vizu smanji što je jedini preostali uvjet koji Hrvatska mora ispuniti kako bi i hrvatski državljani u SAD mogli putovati bez vize.


Državljani 22 zemlje članice Europske unije za SAD ne trebaju vize. Iznimka su Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Poljska i Cipar. Da bi ušla u program izuzeća od viza, Hrvatska bi trebala sniziti postotak odbijenih zahtjeva na manje od tri posto. Prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), u ovoj godini taj postotak iznosi 5,1 posto, što je ipak napredak u odnosu na prošlogodišnjih 6,78 posto.




Europska komisija je u svom izvješću istaknula da su EU državama čiji građani još trebaju vize za SAD ponudili pomoć na ispunjavanju preostalih uvjeta, »uključujući načine da se snizi stopa odbijenih zahtjeva za vize«. »U tom smislu Komisija je predložila da bi se informativne kampanje, namijenjene građanima koji putuju u SAD, mogle financirati iz nacionalnih programa Fonda za unutarnju sigurnost EU-a«, navodi se u izvješću.


Pitali smo stoga MVEP razmatra li i Hrvatska mogućnost pokretanja javne kampanje da bi se na taj način snizila stopa »odbijenica«. Iz MVEP-a su nas, pak, uputili na YouTube.


»Na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu već je pokrenulo projekt unutar kojeg djelatnici Veleposlanstva SAD-a putem snimljenih kratkih videa na YouTubeu odgovaraju na najčešće postavljana pitanja vezana uz postupak ishođenja američkih viza«, odgovorili su nam iz Ministarstva.