Odgovor Vlade

ZABRINJAVAJUĆE STANJE NA GRANICI Termovizijske kamere kvare se svaka tri dana

Jasmin Klarić

Oprema koja se često kvari  / snimio G. FERBEZAR/PIXSELL

Oprema koja se često kvari / snimio G. FERBEZAR/PIXSELL

Grbin je, podsjetimo, Vladi poslao zastupničko pitanje sredinom veljače, ponukan i tekstom u našem listu koji problematizira nestanak snimki s termovizijskih kamera točno u vrijeme navodne primjene sile prema migrantima.



Sustav termovizijskih kamera koji je instaliran za nadzor državne granice ima golemih tehničkih problema, da se zaključiti iz odgovora Vlade saborskom zastupniku SDP-a Peđi Grbinu. Naime, kako piše u odgovoru koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade, od početka ove godine do 20. veljače, zabilježeno je 17 prijavljenih kvarova termovizijskog sustava ovlaštenom servisu, što znači da kamere otkazuju poslušnost svaki treći dan! »Tehnički problemi s termovizijskim kamerama događaju se često, posebno uzimajući u obzir vremenske prilike«, kaže se u odgovoru Grbinu, te se navodi da su trenutačno dvije kamere na popravku u Švedskoj i kako dosadašnje iskustvo pokazuje da se popravci realiziraju najranije za 15 dana.


Grbin je, podsjetimo, Vladi poslao zastupničko pitanje sredinom veljače, ponukan i tekstom u našem listu koji problematizira nestanak snimki s termovizijskih kamera točno u vrijeme navodne primjene sile prema migrantima. O tome je u razgovoru za naš list početkom ožujka govorila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja je kazala da su im na licu mjesta u slučaju snimke termovizijske kamere koja se prekida točno na 15-ak minuta za vrijeme trajanja navodnog incidenta, odgovorili kako je vjerojatno u tom trenutku – nestalo struje.


U odgovoru zastupniku Grbinu, međutim, Vlada otklanja mogućnost da tehnički problemi imaju ikakve veze s postupanjem prema migrantima. Ističu i kako zakonom nije utvrđena obveza čuvanja snimki termovizijskih kamera, te, štoviše, kako je »svaka od funkcija sustava provjeravana prilikom preuzimanja i instaliranja opreme i definirana je ugovorom sa dobavljačem. Navedeno se odnosi i na funkciju snimanja te bi svaki neovlašteni zahvat u sustav podrazumijevao i gubitak garancije«.




Grbin odgovorom Vlade nikako nije zadovoljan. »Prvo, sustav koji smo nabavili očito ne radi. Druga stvar, puno skandaloznija, je lakonski odgovor Vlade o tome da nije dužna čuvati snimke«, kaže Grbin. On je uvjeren da u Vladi misle da su na taj način sa sebe otklonili bilo kakvu odgovornost oko činjenice da snimke koje su, eto, ipak sačuvane, ne obuhvaćaju vrijeme kad se prema migrantima postupalo protivno hrvatskim propisima. »Sve u svemu, očito je i iz ovog odgovora da je propusta u postupanju bilo, ali i da je Vlada spremna na sve kako bi ih prikrila – pa čak i da kaže da sustav ne radi i dovede Hrvatsku u poziciju da trpi sankcije jer ne ispunjava svoje obveze iz članstva u EU-u, a jedna od važnijih je svakako zaštita vanjske granice Unije«, zaključuje Grbin.


O problematičnoj situaciji sa stanjem sustava termovizijskih kamera poslali smo nekoliko pitanja Vladi i MUP-u, ali do zaključenja ovog izdanja iz tih institucija nije bilo nikakvog odgovora.