Izmijenjen Statut

Vukovar mjesto posebnog pijeteta s latinicom kao službenim pismom

Hina

Gradsko vijeće prihvatilo je prijedloge skupine vijećnika HDZ-a i HSP AS



VUKOVAR Većinom glasova vijećnika, vukovarsko Gradsko vijeće usvojilo je danas izmjene i dopune Statuta Grada kojima se područje Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, propisuje da je službeni jezik hrvatski i pismo latinično te da se područje Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.


 Za navedene izmjene i dopune Statuta glasovalo je 12 vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji su usvojene izmjene i dopune i predložili, i predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Željko Pinjuh, koji je ljetos zbog priklanjanja koaliciji HDZ-a i HSP-a AS u vukovarskom Vijeću brisan iz članstva SDP-a.  


 Usvojenim izmjenama Statuta promjenjen je dosadašnji stavak 3. članka 61. koji je izglasan 2009. na prijedlog vijećnika HDZ-a, HSP-a i SDSS-a. Njime se propisivalo da u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Statuta Grada Vukovara, pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.




 Vijećnici su prihvatili većinom glasova i zaključak o upućivanju dopisa Vladi RH i nadležnim ministarstvima sa zahtjevom za žurno provođenje Zakona o prebivalištu u Gradu Vukovaru koji je inicirao Klub vijećnika HDZ-a. U obrazloženju se navodi kako po popisu stanovništva iz 2011. u Vukovaru živi 27.683 stanovnika, dok se istodobno u policijskoj evidenciji nalazi više od 42.000 stanovnika. »Tvrdim da u gradu Vukovaru ne živi više od 25.000 stanovnika od kojih je oko 6000 Srba«, rekao je vijećnik Pilip Karaula (HDZ).


 S usvajanjem toga zaključka nisu se složili vijećnici SDP-a i SDSS-a. Oni nisu podržali niti odluku o slanju zahtjeva Državnom zavodu za statistiku da se Gradskom vijeću dostavi popis stanovnika Vukovara po adresama, imenu i prezimenu te nacionlanoj pripadnosti kako bi se i na taj način, kako je obrazloženo, vidjelo tko doista živi, a tko ne u Vukovaru.


 Tijekom rasprave o izmjenama i dopuna Statuta, pred vijećnicima su se našla tri prijedloga: HDZ-a i HSP-a AS, vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe (SDP) i Kluba vijećnika SDSS-a.


 SDP-ov vijećnik Goran Bošnjak prozvao je HDZ i HSP AS da su svoj prijedlog izmjena Statuta »prepisali« iz prijedloga gradonačelnika Sabe. Sabo je predlagao da se u Statut ugradi da je u Vukovaru u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo te da se članak 61. izmjeni tako, da se dvojezičnost na području Grada ostvaruje u radu gradskih tijela u samoupravnom djelokrugu i u postupku pred upravnim tijelima.


 U prijedlogu vijećnika HDZ-a i HSP-a AS, koji su na kraju vijećnici većinom glasova i prihvatili, stoji da se u članak 2. Statuta »ugradi« stavak kojim se područje grada Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, te stavak kojim bi se propisalo da su u Vukovaru službeni jezik hrvatski i pismo latinično.


 Predložili su i izmjenu i članka 61. Statuta, koji sada glasi: »Temeljem odredbe članka 2. (…) i pozivom na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, područje grada Vukovara se u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina«.


 Vijećnik HDZ-a Ivan Penava zamjerio je vijećnicima SDP-a i SDSS-a da ne razumiju »dubinu emocija« Vukovaraca koji, kako je kazao, nemaju ništa protiv prava srpske nacionalne manjine, ali ne žele dvojezičnost u svome gradu jer nisu ispunjeni uvjeti za njezinu primjenu.


 Uzvratio je Bošnjak, zapitavši koji su to uvjeti bili zadovoljeni 2009. kada je, kako je kazao, i glasovima HDZ-a iz Statuta bio izbačen hrvatski jezik i latinično pismo, a uvedena dvojezičnost, čemu se tada SDP protivio.


 Zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković (SDSS) odgovorio je Penavi kako su se za primjenu dvojezičnosti stekli uvjeti onoga trenutka kada su objavljeni rezultati popisa stanovništva u Gradu Vukovaru iz 2011. godine nakon čega je došlo do automatske primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalanih manjina jer je utvrđeno da je pripadnika srpske manjine više od 30 posto. Vijećnik Igor Gavrić (HSP AS) poručio je pak Milakoviću kako je uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru u suprotnosti »s već podosta puta u javnosti spominjanim« člankom 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te kako bi, ako pripadnici srpske zajednice misle živjeti u Hrvatskoj, trebali poštivati sve članke Ustava i zakona, a ne samo one koji njima odgovaraju.

 Inače, u prijedlogu izmjena i dopuna Statuta koji je pred Vijeće stavio Klub vijećnika SDSS-a predložena je ravnopravna službena uporaba hrvatskog jezika i latinice i srpskog jezika i ćirlice te niz novih stavaka u članku 61. kojima se traže dvojezični prometni znakovi i druge pisane oznake u prometu, nazivi ulica i trgova te geografskih mjesta i lokaliteta na području grada.