Svjetlo na kraju tunela?

Vučić obećao utjecati na Vojsku Srbije da preda podatke o nestalima hrvatskim braniteljima

Boris Pavelić

'Znamo da Aleksandar Vučić, ako hoće, može pomoći. Nećemo reći ni da mu vjerujemo, ni da mu ne vjerujemo. Čekamo', kaže Ljiljana Alvir / Snimio Davor Kovačević

'Znamo da Aleksandar Vučić, ako hoće, može pomoći. Nećemo reći ni da mu vjerujemo, ni da mu ne vjerujemo. Čekamo', kaže Ljiljana Alvir / Snimio Davor Kovačević

Ljiljana Alvir je izvijestila kako je Vučić rekao kako “nema nijednog osobnog razloga da se ne uključi u rješavanje problema nestalih, i da ga apsolutno ne zanima zaštita onih koji su devedesetih bili u lancu odgovornosti, a utjecaj možda imaju i danas“



BEOGRAD Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je danas obiteljima nestalih hrvatskih branitelja da će, kao vrhovni zapovjednik Vojske Srbije, utjecati da vojska preda podatke o hrvatskim braniteljima nestalim 1991. godine, kazala je novinarima u Beogradu predsjednica Saveza udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.


„Čekamo da dokaže vjerodostojnost. Prve rezultate očekujemo već za tjedan dana“, s opreznom je  nadodala Alvir nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.


Zatvoreni sastanak Vučića s četrnaest predstavnika obitelji nestalih trajao je oko sat i pol. Na razgovoru su, osim Vučića i njegovih suradnika, sudjelovala i četiri visoka časnika Vojske Srbije, među kojima i direktor Vojno sigurnosne agencije general major Petar Cvetković. U izaslanstvu saveza nestalih bio je hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Bakota.




Alvir je izvijestila kako je Vučić rekao kako “nema nijednog osobnog razloga da se ne uključi u rješavanje problema nestalih, i da ga apsolutno ne zanima zaštita onih koji su devedesetih bili u lancu odgovornosti, a utjecaj možda imaju i danas“.


Kazao je također, prenijela je Alvir, da će se njegov ured „tjedno baviti pitanjem nestalih“, te da će obitelji nestalih  biti obaviještene o napretku.


„Kroz nekoliko dana“, kazala je, u Zagrebu će se održati sastanak povjerenstava Hrvatske i Srbije za nestale, a obitelji očekuju da će se razgovarati o konkretnim pitanjima, pa očekuju i konkretne rezultate.


„Znamo da Aleksandar Vučić, ako hoće, može pomoći. Nećemo reći ni da mu vjerujemo, ni da mu ne vjerujemo. Čekamo. Bit ćemo strpljivi, ali ne kao dosad, nego očekujemo da riječi pretvori u djela. Razgovarali smo o arhivima JNA i protokolima iz vukovarske bolnice, ali arhivi JNA su najvažniji, najtočniji i najsigurniji“, kazala je Ljiljana Alvir.


Prije sastanka s obiteljima nestalih, predsjednik Srbije primio je i izaslanstvo Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, čiji je predsjednik Tomislav Žigmanov nakon razgovora izrazio zadovoljstvo sastankom, rekavši kako je predsjednik Srbije pozitivno reagirao na sve njihove zahtjeve.