Suđenje zbog podmićivanja Sanadera

Vrhovni sud odbio Hernadijev zahtjev za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda

Hina

Zsolt Hernadi / Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zsolt Hernadi / Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

»Iz zakonskog teksta, a i po prirodi stvari, izuzeće se traži radi isključenja ili otklona od budućeg postupanja u predmetu. Ovdje je zahtjev stavljen nakon što je predsjednik suda već odlučio, a upravo zato što je odlučio. Stoga, u trenutku kada je zahtjev stavljen, on nije pravno odlučan jer je odluka zbog koje se traži izuzeće već donesena«, stoji u odbijajućem rješenju predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse



ZAGREB Vrhovni sud odbio je zahtjev obrane direktora Mola Zsolta Hernadija za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda na kojem se Hernadiju sudi za davanje mita bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu.


Zahtjev za izuzećem predsjednika suda Ivana Turudića Hernadijeva je obrana podnijela na pripremnom ročištu za suđenje Sanaderu i Hernadiju u ponedjeljak. Prije toga zatražili su i izuzeće predmetne sutkinje, Maje Štampar Stipić, što je Turudić odbio.


»Iz zakonskog teksta, a i po prirodi stvari, izuzeće se traži radi isključenja ili otklona od budućeg postupanja u predmetu. Ovdje je zahtjev stavljen nakon što je predsjednik suda već odlučio, a upravo zato što je odlučio. Stoga, u trenutku kada je zahtjev stavljen, on nije pravno odlučan jer je odluka zbog koje se traži izuzeće već donesena«, stoji u odbijajućem rješenju predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse.




Zbog zahtjeva Vrhovnom sudu pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u ponedjeljak je odgođeno do 4. listopada. Uskokova tužiteljica Vanja Marušić zahtjeve za izuzećem nazvala je manevrima čiji je cilj odugovlačenje kaznenog postupka. Jedan od Hernadijevih hrvatskih odvjetnika Goran Mikuličić u izjavi Hini nije želio odgovarati na Uskokove tvrdnje o odugovlačenju postupka, ističući tek da sve ide »sukladno Zakonu o kaznenom postupku«.


Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.


U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem. Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.