Podrivanje Plenkovića

Vrh HDZ-a zasad ne namjerava sankcionirati Brkića

Danko Radaljac

Foto P. Maček / PIXSELL

Foto P. Maček / PIXSELL

Brkiću se u novije vrijeme pripisuje plan da umjesto Plenkovića na mjesto predsjednice HDZ-a postavi Kolindu Grabar-Kitarović, kao i sponzorstvo nad Penavinim prosvjedom



ZAGREB Iz HDZ-a su jučer neslužbeno poručili da nitko iz vrha stranke ne smatra da je zamjenik predsjednika Milijan Brkić na bilo koji način povezan s uhićenim Franjom Vargom, autorom lažnih sms-ova koje je javnosti predstavio Zdravko Mamić.


Stoga, kako se može čuti, aktualno vodstvo HDZ-a ne namjerava na osnovi Brkićevog medijskog spominjanja u kontekstu Varge protiv njega pokrenuti kampanju, a zbog određenih sumnji da je upravo on u pozadini vukovarskog prosvjeda koji se održava 13. listopada.


Ozbiljno upozorenje 


Brkić je stalno navodno u središtu nekih podrivačkih aktivnosti protiv premijera Andreja Plenkovića. U novije vrijeme mu se tako u javnosti, pa i među nekim stranačkim kolegama, pripisuje plan da umjesto Plenkovića na mjesto predsjednice HDZ-a postavi Kolindu Grabar-Kitarović i sponzorstvo nad prosvjedom što ga organizira gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Zato se jučer činilo da se Plenković sprema uzvratiti udarac Brkiću.




Prvo je dan ranije Branimir Glavaš, potkrepljujući svoju tezu da Penava nije samostalan čovjek, ispričao da je vukovarskoga gradonačelnika 2014. Brkić telefonskim pozivom vratio s njegovog puta u Mostar, kamo je išao posjetiti Glavaša u zatvor. Zatim su jučer Večernji list i Nacional, pozivajući se na izvore bliske istrazi, objavili da je Plenkovićev zamjenik koristio usluge bivšeg policajca Franje Varge i to za »obračune unutar HDZ-a«. Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević, ministar uprave, već je nekoliko puta svojim izjavama, primjerice, u slučaju Darka Milinovića, najavio što će se dogoditi, pa su njegove jučerašnje riječi, kako ih je prenio portal Jutarnjeg lista, da »HDZ neće tolerirati ponašanja koja bi nanosila štetu stranci«, shvaćene kao ozbiljno upozorenja Brkiću. No, u vrhu HDZ-a tvrde da je takvo tumačenje Kuščevićevog istupa pogrešno i da je on samo »govorio u općenitim terminima i nije mislio izravno na Brkića«. Dvojbeno je, naravno, hoće li ovakve poruke umiriti Brkića ili će zaključiti da mu ipak dolaze teški dani u HDZ-u. Mediji Vargu povezuju i s Tomislavom Karamarkom, koji ga je, po svemu sudeći, htio angažirati u svom pokušaju dokazivanja da je APIS na parlamentarnim izborima 2015. oštetio HDZ. Ali, s obzirom da je Karamarko samo bivši političar, njegovo ime ne odzvanja niti približno kao Brkićevo.


Ubrzana akcija 


Inače, Varga je na metu istražitelja došao sredinom kolovoza, nakon što se u Hercegovini susreo sa Zdravkom Mamićem. Naime, iako je neformalni gazda domaćeg nogometa u uspješnom bijegu pred zakonom, sigurnosne službe, i to navodno ne samo hrvatske, nadziru ga i u BiH te je tako zamijećen njegov susret s Vargom. Nakon toga se pokreću istražne radnje, kolokvijalno kazano prisluškivanje telefona. U tim prisluškivanjima postaje bjelodano kako je Varga u pripremi za novu seriju lažiranih poruka, onih koje su kao bile namijenjene Vrhovnom sudu. Policija ga je htjela i dalje nadzirati, ali je u prisluškivanju postalo jasno da je obaviješten o tome da je pod istragom, zbog čega se akcija ubrzala.


Tijekom samog nadzora njegovog telefona, kako se doznaje, nije došlo do kontakata s nekim iz politike, već su samo zabilježeni dogovori s osobama bliskima Dinamu. S druge strane, kako se saznaje iz istražiteljskih redova, činjenica da su Brkić i Varga bili u poznaničkom odnosu nije nikakva tajna. Varga je zaposlen u policiji 2009. godine, malo nakon što su Brkić i Tomislav Karamarko došli na čelna mjesta u Ministarstvu unutarnjih poslova.