Predsjednik HNS-a

Vrdoljak o Bandićevu klubu: ”Nemam ni najmanji osjećaj ugroze”

P. N.



Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak komentirao je trenutnu poziciju HNS-a u Vladi, činjenicu da je trenutno potencijalno jači saveznik HDZ-u stranka Milana Bandića.


Zagrebački gradonačelnik je dobio odlikovanje od Putina, prije nekoliko dana ugostio je Arkanova prijatelja – kako gledate na tu Bandićevu svestranost?


“Ovaj susret s Palmom nije mudar potez. Pored svega izrečenog, čovjek je i homofob. On je vrlo jasno izjavio da gay populacija nema ljudska prava nego je bolest, a mislim da mi u Hrvatskoj imamo dovoljno homofoba koje još nismo uspjeli marginalizirati pa ih ne bismo trebali uvoziti iz susjedstva, iz Srbije, nego shvatiti da takve poruke ne bi trebalo slati”, rekao je Vrdoljak u razgovoru za Dnevnik Nove TV.




Po broju zastupnika najvažniji je HDZ-ov partner – on 11 vi 4 – brine li vas rast broja Bandićevih zastupnika?


“Nemam ni najmanji osjećaj ugroze. Ono što me veseli u zadnjih nekoliko tjedana je pohvala Europske komisije za rezultat realizacije ambiciozne reforme obrazovanje, ocjene HNS-ovih ministara, jednog i drugog, su među najboljima u Hrvatskoj i od strane medija i javnosti.”


Bojite li se da bi moglo doći do preslagivanja u Vladi?


“Preslagivanja neće biti jer za to nema razloga. Nisam o tome razgovarao s premijerom Plenkovićem jer ima puno drugih prioriteta koje treba napraviti u ovoj zemlji.”


Htjeli ste suradnju s IDS-om – zašto ste mislili da bi Amsterdamska koalicija htjeti s vama? Tamo je GLAS – vaši bivši kolege?


“Prvo treba reći da je Hrvatska u 2018. godini trebala doći u fazu kada na europske izbore dolazimo s europskim vrijednostima. Europa je pred ovim izborima na jednoj velikoj prekretnici. Jasnu poruku treba reći, ”dosta je!“, svim populistima i ekstremistima i sačuvati europske vrijednosti, a europske vrijednosti su tolerancija, zajedništvo, razgovor i suradnja. Meni nije teško prvi krenuti u taj proces i pružiti ruku svim liberalima i manjincima, bile to one nacionalne, spolne manjine, bilo koje, da zajedno nastupimo i zajedno branimo Europu od ekstremista i populista i ja sam uvjeren da ćemo u tome uspjeti na ovim izborima.”


Spremni ste sjesti s gospođom Mrak Taritaš i Pusić za isti stol i razgovarati o tome?


“Znate kada razgovaramo s ALDE-om kao europskom liberalnom strankom oni se pitaju zašto se ne ujedinimo na izborima. Mi kao najveća, najodgovornija i najorganiziranija liberalna stranka ćemo pružiti ruku, a oni će donijeti svoje odluke, a mi ćemo isporučiti jedan mandat u EU parlament kako je bilo i dosad. Sačuvat ćemo Europu od ekstremista i populista, a poslati u Hrvatsku poruku da dnevno politički val koji nas opsjeda, nadiđemo.”


Bilo je dosta žestoko između vas i vaših bivših kolega, mislite da bi oni prešli preko svega i ponovno koalirali s vama?


“Ja pružam ruku svim ljudima, pa i njima, koji se žele boriti za slobodnu i tolerantnu Europu, jer se trebamo obraniti od onih koji vuku Europu u ratove, podjele, žice, a to sigurno nisu vrijednosti koje Europa zaslužuje.”