Razgovori o ERS-u

Vrdoljak nakon sastanka s Plenkovićem: ‘Koalicija je stabilna, na dobrom smo putu’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Nije je želio odgovoriti na pitanje hoće li Glunčić biti voditelj Ekspertne radne skupine. Kazao je da će premijer Andrej Plenković za dan-dva sazvati sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva koje bira čelnika ERS-a



ZAGREB U Banskim dvorima u petak navečer održao se sastanak šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka.


Sastanak je završio desetak minuta nakon 23 sata. Novinarima su izjave dali Ivan Vrdoljak i Gordan Jandroković.


Vrdoljak je kazao da se razgovaralo o nizu tema, pa i o članovima Ekspertne radne skupine (ERS), prenosi televizija N1.




“Na dobrom smo putu”, ocijenio je Vrdoljak.


Nije je želio odgovoriti na pitanje hoće li Glunčić biti voditelj Ekspertne radne skupine. Kazao je da će premijer Andrej Plenković za dan-dva sazvati sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva koje bira čelnika ERS-a.


“Koalicija je stabilna. Konstatirali smo da je u javnosti stvorena tenzija, a atmosfera je zapravo bila odlična”, rekao Vrdoljak.


Nakon sastanka s premijerom Vrdoljak se uputio u sjedište HNS-a, gdje traje sastanak na kojem sudjeluje i ministrica Blaženka Divjak.Plenković nije davao izjavu, ali je predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio da je sastanak bio konstruktivan. Ni on nije želio odgovoriti na pitanje hoće li Glunčić biti na čelu ERS-a.

Na novinarsko pitanje prijeti li HNS izlaskom iz koalicije, odgovorio je da “nitko ne prijetii te da je suradnja dobra”.


O ostavci Divjak, tvrdi, nije se razgovaralo. “Od kud vam to?”, pitao je.


Plenković je prije sastanka rekao da provedba kurikularne reforme nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, nego nalaziti rješenje koje će omogućiti funkcionalni nastavak obrazovne reforme.


»Moj je stav da ovo nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, nego nalaziti rješenje koje će omogućiti funkcionalni nastavak obrazovne reforme«, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a odgovarajući na pitanje novinara je li odustao od Matka Glunčića kao kanidata za voditelja ERS-a, s čime se ne slaže HNS i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.


Na pitanje je li se ministrica Divjak »zaletjela« kad je javno rekla da je na jednom javnom natječaju jedna osoba (Glunčić) neprihvatljiva, Plenković je odgovorio kako to treba nju pitati.


 »Mislim da dok traje natječaj nije dobro se očitovati o bilo kojem kandidatu. To je jasno svakome tko prati ovakav proces«, istaknuo je.


Poručio je kako je njegov cilj kao predsjednika Vlade, vezano uz temu obrazovanja u Hrvatskoj koja je izazvala mnogobrojne prijepore u proteklih nekoliko godina, uključiv i u nastojanju da konsenzusom naprave što kvalitetnije kurikule i nastavne planove i programe.


»Da nam cjelokupni sustav obrazovanja bude što kvalitetniji te da imamo ljude koji su u stanju doći na tržište rada sa specifičnim znanjima i da ih se traži, a ne da imamo ljude koji kasnije ne mogu naći posao – to je bit, a ne da li se slažemo oko svake osobe i detalja. To je podredno u odnosu na glavni cilj«, istaknuo je Plenković.


Podsjetio je kako je za voditelja ERS-a proveden natječaj na koji se, za razliku od prijašnjih javnih poziva na koji se javljala po jedna osoba, javilo šestero kandidata koji su dolazili na intervjue. Također, dodao je, i jedno tijelo s ljudima »koji znaju misliti svojom glavom« analiziralo je tko bi mogao biti najprimjereniji kandidat za tu funkciju.


Plenković nije želio konkretno odgovoriti na pitanje kada će se sastati s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, ističući da je Vrdoljak, koliko zna, na putu u inozemstvu i sastat će se kad se vrati.


Vezano uz ratifikaciju Istanbulske konvencije, Plenković je rekao da je HDZ zauzeo jasno stajalište, a hoće li biti zastupnika koji će imati drugačije stajalište, znat će se nakon sjednice saborskoga Kluba zastupnika u utorak.


Dodao je da neće biti sankcija za one zastupnike koji glasuju drugačije od odluka stranačkih tijela, ističući da je HDZ demokratska stranka.


Plenković je nakon sjednice HDZ-a u Banske dvore došao s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, a kasnije im se priključio Vrdoljak.


Vrdoljak je prije sastanka novinarima rekao da politička suradnja nužna u Hrvatskoj, a da HNS neće dopustiti zaustavljanje kurikularne reforme.


Želimo čuti sve ideje, želimo čuti kompromise, želimo voditi politiku uključivosti, ali ono što sigurno ne želimo i nećemo dopustiti je zaustavljanje reforme, jer ja sam siguran da ćemo kao i dosad razgovorom postići dogovor.


Na takvim dogovorima i razgovorima koalicijskim, naravno, da dođe do različitih mišljenja i stavova, zato i postoje koalicije. Pobjednici će biti naša djeca koja će u Hrvatskoj dobiti europsko obrazovanje, rekao je Vrdoljak.