Brza intervencija

‘Vratit će se Hasanbegović s tisuću momaka’ Srbi traže uklanjanje grafita s pravoslavnog groblja u Vrbovskom

Damir Cupać

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Grafit se »već neko vrijeme nalazi na zidu ispred srpskog pravoslavnog groblja«, piše Mufiću Jovica Radmanović



Bivši ministar Zlatko Hasanbegović ima vatrene obožavatelje u Vrbovskom, na što je pažnju skrenuo Jovica Radmanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji. U otvorenom pismu gradonačelniku Vrbovskog Draženu Mufiću, on je zatražio uklanjanje grafita »Vratit će se Hasanbegović s 1.000 momaka«, koji se »već neko vrijeme nalazi na zidu ispred srpskog pravoslavnog groblja u Vrbovskom«.


»Nažalost, u navedenom grafitu ne poziva se na Hasanbegovića kao čovjeka koji ima učešće u Vladi, već na eufemistično izražavanje mržnje. Nadamo ste da ste i vi svjesni situacije u kojoj se nalazimo te da ćete uskoro poduzeti sve radnje koje se od vas očekuju«, napisao je Radmanović gradonačelniku Mufiću. Ovaj grafit je nešto izmijenjeni stih popularne Thompsonove pjesme, u kojoj se tvrdi da će se Ivan s tisuću momaka vratiti na Kupres.


Gradonačelnik Mufić jučer je bio u Zagrebu. Rekao nam je da ne zna za grafit na koji se Radmanović žali.




– Doista nisam čuo da je negdje u Vrbovskom takav grafit. Pitao sam svoja dva zamjenika koji su srpske nacionalnosti i oni također ne znaju za grafit. Ali, kao što u gradu uklanjamo sve grafite, bez obzira na njihov sadržaj, tako ćemo već danas maknuti i taj o Hasanbegoviću ako on postoji, rekao nam je Mufić.


Inače, Radmanović je upozorio Mufića i na devastaciju dvojezičnih ploča u Vrbovskom.