Šef Podravke na odlasku

Vraća se u politiku? Dio SDP-a želi Mršića u utrci za premijera

Dražen Ciglenečki

Zvonimir Mršić, Foto: D. KOVČEVIĆ

Zvonimir Mršić, Foto: D. KOVČEVIĆ

 Mršić bi na idućim parlamentarnim izborima trebao biti naš kandidat za premijera, tko god bio predsjednik SDP-a, kazao nam je prije tri mjeseca jedan utjecajan socijaldemokrat



ZAGREB Prema svim informacijama što ih objavljuju mediji, Zvonimir Mršić već je bivši predsjednik uprave Podravke. Nadzorni odbor te tvrtke vrlo brzo će odlučiti o njegovom statusu, budući da mu mandat istječe danas u ponoć, a ako ne dobije novi, Mršić, kako je prije nekoliko dana izjavio u našem listu, neće ostati u Podravci. A to onda otvara prostor za Mršićevo političko reaktiviranje u SDP-u, nakon što je pet godina vodio koprivničko poduzeće.


On o tome zasad odbija govoriti.


– Fokusiran sam na Podravku. Imam dobar tim i program za budućnost firme i jedino o tome razmišljam, rekao nam je jučer Mršić.




Logično, ne želi Vladi Andreja Plenkovića signalizirati da možda već ima rezervnu opciju, kako bi ga se ovi još lakše riješili. Ali, Mršić bi vjerojatno ozbiljno razmatrao mogućnost povratka u politiku, u slučaju da Plenković za predsjednika uprave Podravke postavi nekog svojeg čovjeka. Više ljudi iz vodstva SDP-a s kojima smo razgovarali smatra da bi Mršić bio vrlo koristan za stranku.


Uspješan direktor


– Podravka je u 2016. udvostručila dobit u odnosu na godinu ranije. To je podatak koji sugerira da je Mršić bio uspješan direktor. Ako mu Vlada unatoč tome neće produljiti mandat, što je izvjesno, Mršić će imati imidž političke žrtve. Bit će stoga uvjerljiv svjedok koliko su priče o nekakvom novom Plenkovićevom HDZ-u potpuno neutemeljene i kao takav bi bio od velike koristi za SDP, analizirao je jučer jedan visokopozicionirani SDP-ovac.


Tijekom nedavnih unustarstranačkih izbora, više istaknutih članova pokušavalo je Mršića nagovoriti da se kandidira za predsjednika SDP-a, ali on nije pristao uz objašnjenje da je isključivo vezan za Podravku. SDP-ovci skloni Mršiću potom su za šefa stranke podržali Orsata Miljenića. Međutim, i neki članovi SDP-a koji u to vrijeme nisu favorizirali Mršića, nego druge kandidate, smatrali su ga perspektivom stranke.


– Mršić bi na idućim parlamentarnim izborima trebao biti naš kandidat za premijera, tko god bio predsjednik SDP-a, kazao nam je prije tri mjeseca jedan utjecajan socijaldemokrat.


U međuvremenu nije promijenio mišljenje.


– Uvjeren sam da bi Mršić bio najopasniji protivnik Plenkoviću što ga SDP može ponuditi. Još i više ako ga Plenković sada makne s mjesta predsjednika uprave Podravke, ocjenjuje naš sugovornik koji uopće nije u dobrim odnosima s Mršićem.


Bernardićevi ljudi


I izvori bliski predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću slažu se da bi Mršićev politički angažman predstavljao značajan dobitak za stranku. Ali, nitko ne zna u kojoj bi se to formi moglo realizirati. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Koprivnice, na čelu koje je Mršić bio od 2001. do 2012., bit će Mišel Jakšić, koji i sada obnaša tu dužnost. Za koprivničkog župana će se, pak, uime SDP-a natjecati Slavko Tucaković.


Mršić je na parlamentarnim izborima 2011. bio prvi na listi Kukuriku koalicije u drugoj jedinici, ali sada nema zastupnički mandat, pa mu ni Sabor ne može biti politička pozornica. To su svakako otegotne okolnosti eventualnog Mršićevog političkog reaktiviranja.


Osim toga, dio SDP-ovaca procjenjuje da bi lijevi birači mogli zamjeriti Mršiću što je upravljao jednom korporacijom kakva je Podravka i pritom se vodio uglavnom poslovnim, a ne socijalnim kriterijima. Kao predsjednik uprave, Mršić je stjecao i pravo na opcijske dionice i u trenutku odlaska s te pozicije u njima će navodno imati skoro milijun eura. Bi li to bilo prihvatljivo našem biračkom tijelu, pita se član SDP-ovog predsjedništva.


U svakom slučaju, Mršić, koji je niz godina bio SDP-ov politički teškaš, vjerojatno će za koji dan biti u situaciji da razmišlja hoće li se vratiti u politiku.


Zvonimir Mršić na jednom zatvorenom sastanku SDP-a


V. KARUZA