Amerikanci donirali Oružane snage Hrvatske

Vojska dobila trinaest Hummera za obuku

Danko Radaljac

Vozila su namjenjena za obuku vojnika koji idu u Afganistan



Hrvatska vojska od danas je bogatija za 13 HMMWV vozila, široj masi poznatijih pod nazivom “Hummer”. Primopredaju donacije vrijedne oko pet i pol milijuna dolara obavili su američki vleposlanik James Foley i ministar obrane RH Davor Božinović, koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost Amerikancima. Ova vozila će od sada biti namjenjena obuci naših vojnika prije nego li idu u Afganistan. Naime, HV u Afganistanu ima oko 50 komada HMMWV-a, a do sada se vojnici prije odlaska nisu mogli obučavati u Lijepoj našoj.


Pet i pol tona metala sada će biti na raspolaganju vojacima koji se spremaju u Aziju. Za vozila se svakako mora kazati da su svojom robusnošću impresivni. Vrata su metalna ploča debljine par centimetara, podvozje je još snažnije zaštićeno, a i sve staklene površine imaju protubalističku zaštitu. U svakom slučaju nešto što vojnike mora veseliti, teško se oteti dojmu da su u ovakvim vozilima mnogo sigurniji nego li primjerice u Iveco kamionima.


Radoznali novinari uspjeli su “natjerati” vojnike i da ih puste na krovne otvore, no iz nekog nepoznatog razloga nisu im dali “Browninge” koji će u pod normalno biti postavljeni na krovni otvor. Ono što u unutrašnjosti fascinira je zbilja malen volan za takvo ogromno vozilo te četiri zbilja udobna sjedala. Sve u svemu, nešto što bi za mirnodobske situacije bila sjajna igračka, ali i nešto što je za Afganistan nužno potrebno.




Najbolji dio primopredaje vjerojatno je podatak da se Amwrikanci i slijedećeg proljeća spremaju na donaciju u istoj protuvrijednosti. Najavljuju još nekoliko komada “Hummera”, ali i druge opreme koja će biti korisna na dnevnoj osnovi u Oružanim snagama. Valjda sretan zbog te činjenice, ministar Božinović po livadi vojarne Croatia provozao je veleposlanika Foleya u doniranom Hummeru.