Porez na nekretnine

Vlasnici stanova izgrađenih prije 2009. godine ne moraju strahovati: Na novije zgrade namet bi trebao biti tek 10 posto viši

Jagoda Marić

Prema prijedlogu porezne reforme, komunalna naknada bit će zamijenjena jednostavnim porezom na nekretnine / Foto Damir ŠKOMRLJ

Prema prijedlogu porezne reforme, komunalna naknada bit će zamijenjena jednostavnim porezom na nekretnine / Foto Damir ŠKOMRLJ

Za sve one čije su kuće ili stanovi izgrađeni do početka nekretninske krize, do 2009. godine, porez bi trebao biti isti ili manji od naknade koju trenutno plaćaju. Vlasnici nekretnina izgrađenih primjerice četrdesetih godina, ovisno o stanju nekretnine, trebali bi imati i manju obvezu – možda čak i do 20 posto



ZAGREB – Detalje porezne reforme, poput poreznih razreda u porezu na dohodak, reguliranja poreznih olakšica, ali i takozvanog drugog dohotka, te brojnih izmjena u sustavu PDV-a, ni u Vladi ni u Ministarstvu financija još uvijek ne žele otkrivati. Ministar financija Zdravko Marić, kako doznajemo, jučer je s detaljima upoznao premijera Andreja Plenkovića, ali novinarima pred zgradom Vlade o njima nije želio govoriti. Tvrdi da je porezna reforma na razini Ministarstva privedena kraju, ali da treba proći raspravu na razini Vlade. Uz to, s njom se trebaju upoznati i usuglasiti i partneri iz Mosta.


Zajedničko rješenje


U Mostu kažu da prijedlog cjelovite reforme s partnerima iz HDZ-a nisu razmatrali, da ih ti razgovori tek očekuju, jer su promjene u poreznom sustavu onaj dio programa oko kojeg se do kraja nisu usuglasili prije samog formiranja Vlade.


Naši sugovornici iz Mosta kažu da i oni imaju svoj prijedlog porezne reforme i da se iz njihovog i rješenja koje nudi Ministarstvo financija treba iznaći zajedničko rješenje.




Kad su u pitanju izmjene poreza na dohodak koje znače povećanje neoporezivog dijela, promjenu u poreznim razredima te smanjenje najveće stope, Most ih, kaže naš izvor, svakako podržava ako će one značiti veće plaće i bolji život za građane. Ističu i da treba vidjeti koliko je građana, pogotovo onih s prosječnom ili nižom plaćom, ugovaralo neto, a koliko bruto plaću. U slučaju da je netko s poslodavcem ugovorio neto plaću, izmjene u porezu na dohodak neće imati izravan utjecaj na njezinu visinu, nego će tek smanjiti trošak poslodavcu.


No, u javnoj raspravi oko porezne reforme sudjelovat će i lokalne vlasti, pa tako i udruge županija, gradova i općina, i njihov će stav vjerojatno ovisiti i o kompenzacijskim mjerama koje će Vlada lokalnim zajednicama ponuditi za gubitak poreza na dohodak.


Jedan od njih će svakako biti zamjena komunalne naknade jednostavnim porezom nanekretnine. No, kako sada stvari stoje, taj porezna snagu bi trebao stupiti od početka 2018. godine, dok bi se izmjene u porezu na dohodak trebale primjenjivati od ove godine.


Poreznanekretnine koji će zamijeniti komunalnu naknadu za većinu građana neće donijeti veću obvezu ukoliko su vlasnici stanova ili kuća. Njegova će visina ovisiti i od starosti nekretnine te njezinog stanja. Kako doznajemo, za sve one čije su kuće ili stanovi izgrađeni do početka nekretninske krize, odnosno do 2009. godine, porez bi trebao biti isti ili manji od naknade koju trenutno plaćaju. Naši sugovornici ističu da bi vlasnici nekretnina izgrađenih primjerice četrdesetih godina, ovisno o stanju nekretnine, trebali imati i manju obvezu možda čak od deset do 20 posto. Za one koji žive u nedavno izgrađenim stanovima, primjerice nakon 2010. godine, poreznanekretnine mogao bi donijeti i nešto veću obvezu, ali ne više od deset posto u odnosu na sadašnju komunalnu naknadu.


Prijepor oko PDV-a


Stav Mosta o takvom uređivanju poreza nanekretnine tek se očekuje, ali po svemu sudeći glavni bi prijepor između Mosta i HDZ-a mogao nastati oko smanjenja opće stope PDV-a od 25 posto. I dok će Most podržati snižavanje stope PDV-a na repromaterijal u poljoprivredi, još uvijek imaju velike rezerve kad je u pitanju snižavanje opće stope PDV-a.


– Nikada se nije dogodilo da cijene padnu jer je snižen PDV, pa sjetite se samo je li negdje pojeftinila kava kad je PDV u ugostiteljstvu snižen na deset posto. Naravno da nije, pa onda nije morala ni poskupjeti kad je otišao na 13 posto. Tako bi bilo i za većinu ostalih proizvoda i još bismo pogodovali uvoznicima. Treba oko toga biti oprezan – upozoravaju iz Mosta. Neizvjesno je još i hoće li Vlada krenuti u snižavanje PDV-a na električnu energiju, što bi se sigurno osjetilo na računima, a onda i na kućnim budžetima svake obitelji, ali se efekt tog poteza na krajnjeg korisnika gubi zbog novog nameta na struju.


Ipak, izvjesno je da će HDZ i Most naći kompromis oko porezne reforme jer je to najjači, a po svemu sudeći i jedini pripremljen potez koji Vlada može povući na početku mandata. Dok se ostali ministri uhodaju, snime stanje u svojim resorima pa predlože neke značajnije promjene i projekte, proći će nekoliko mjeseci, a nestrpljivu javnost koja bi željela odmah znati u kojem će pravcu ići Vlada Andreja Plenkovića moći će se jedno vrijeme zainteresirati poreznim promjenama i računicom koliko joj idu ili ne idu na ruku. Ni taj se početni utjecaj na percepciju građana o Vladi nikako ne smije zaboraviti kad je u pitanju porezna reforma – priznaju to naši sugovornici i iz HDZ-a i iz Mosta.