Pravno-politička farsa

Vlahušić ne može na izbore, Sabo koji je robijao zbog potkupljivanja vijećnika – može

Dražen Ciglenečki

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Zadovoljan sam što je Ustavni sud jednoglasno odlučio da je ovaj Zakon ustavan, u što nismo ni sumnjali. Što se tiče članka 339., nitko ga se nije sjetio uvrstiti u Zakon. Nije dobro da će se osoba osuđene za podmićivanje gradskog vijećnika moći kandidirati za gradonačelnika, razgovarat ćemo u Mostu i možda predložimo zakonske promjene, rekao nam je jučer Maro Kristić, Mostov zastupnik i kandidat za dubrovačkog gradonačelnika



ZAGREB – Ustavni sud proglasio je ustavnima izmjene Zakona o lokalnim izborima, koje na inicijativu Mosta Sabor usvojio krajem prošle godine, i sada je farsa potpuna. Naime, na predstojećim lokalnim izborima Andro Vlahušić, koji je bio i povod ovom zakonskom rješenju, neće se moći kandidirati za gradonačelnika Dubrovnika, jer je zbog zlouporabe položaja uvjetno osuđen na šest mjeseci, ali će se Željko Sabo, koji je proveo u zatvoru sedam mjeseci zbog podmićivanja HDZ-ove gradske vijećnice, moći natjecati za mjesto gradonačelnika Vukovara.


Premda je i Ustavni sud aktivni sudionik u ovoj nevjerojatnoj političko-pravnoj farsi, njihova je odgovornost u odnosu na Vladu i parlamentarnu većinu ipak značajno manja. Ustavni suci nisu se upuštali u ocjenu je li katalog kaznenih djela, koja su prepreka kandidaturi na lokalnim izborima, preširoko ili preusko postavljen.


Tako nisu ni ispitivali zašto lex Vlahušić ne brani kandidiranje i osobama koje su osuđene i temeljem 339. članka Kaznenog zakona, kojim se sankcionira obećanje ili davanje mita zastupniku u Saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave, kako bi on glasovao na određeni način. A Sabo je na osnovu upravo tog članka 2015. osuđen na osam mjeseci zatvora i još toliko uvjetno i stoga može nesmetano razmišljati o ponovnoj kandidaturi za vukovarskog gradonačelnika. Neki je dan izjavio da još nije donio odluku i da su trenutačne šanse – 50:50.




S druge strane, Vlahušić je eliminiran, kao i, primjerice, Rodoljub Kosić, osuđen uvjetno na godinu i pol dana za zlouporabu položaja, koji je trebao biti kandidat SDP-a za gradonačelnika Poreča.


– Zadovoljan sam što je Ustavni sud jednoglasno odlučio da je ovaj Zakon ustavan, u što nismo ni sumnjali. Što se tiče članka 339., nitko ga se nije sjetio uvrstiti u Zakon. Nije dobro da će se osoba osuđene za podmićivanje gradskog vijećnika moći kandidirati za gradonačelnika, razgovarat ćemo u Mostu i možda predložimo zakonske promjene, rekao nam je jučer Maro Kristić, Mostov zastupnik i kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, koji se u Saboru možda najviše angažirao na donošenju lex Vlahušić.


Naravno, prije skorašnjih lokalnih izbora nisu moguće nikakve dodatne izmjene ovog Zakona, kojim se postavljaju stroža pravila za te izbore nego za one za Sabor, na što je u svojoj odluci ukazao i Ustavni sud.


Ta je odluka prouzročila i politički spor između HNS-a i SDP-a. Dok se nije znalo kakva će ona biti, SDP je Tatjanu Šimac Bonačić nominirao za kandidatkinju za gradonačelnicu Dubrovnika, a sada u toj stranci smatraju da bi je HNS trebao podržati. Međutim, narodnjaci će umjesto Vlahušića poslati u izbornu utrku nekog drugog člana svoje stranke.


– Tatjana Šimac Bonačić je slab kandidat. Osim toga, u posljednjih desetak dana ponaša se vrlo nekorektno i prema meni i prema HNS-u. Skoro mi je šest godina bila zamjenica, a sada daje izjave kako bi ona da je bila gradonačelnica radila suprotno Vlahušiću. Nemam ništa protiv SDP-a, dapače, ali u Dubrovniku su jako slabi. Na primjer, četiri godine nisu imali niti jednu konferenciju za novinare, objasnio nam je Vlahušić zašto HNS odbija podržati SDP-ovu kandidatkinju.