Dok rokovi cure

Vladina uredba na snazi za tjedan dana: Opskrbljivači strujom nude način za upola manje poskupljenje

Bojana Mrvoš Pavić

Hoće li prijedlog opskrbljivača biti prihvaćen – zasad je neizvjesno / Foto Silvano JEŽINA

Hoće li prijedlog opskrbljivača biti prihvaćen – zasad je neizvjesno / Foto Silvano JEŽINA

Ministarstvo gospodarstva se još ekipira, pa nema odgovora na prijedlog opskrbljivača električnom energijom. Predlažu da naknada za obnovljive izvore energije ne poskupi 12 lipa, kako predviđa Uredba, već šest lipa



ZAGREB – Do kraja listopada na dnevni red Vlade mora stići nova uredba kojom se određuje iznos naknade za poticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora – sunca, vode, vjetra, biomase i drugih, a koju na svojim računima za struju plaćaju građani i poduzeća. Uredba koju Vlada donosi svake godine iznova mora na snagu stupiti 1. studenog, s početkom primjene novog iznosa naknade od 1. siječnja iduće godine.


“Staro” Ministarstvo gospodarstva je, kako je otprije poznato, za Vladu pripremilo prijedlog da se naknada, ne računajući PDV, sa sadašnje tri i pol lipe po svakom potrošenom kilovatsatu poveća na čak 12 lipa, što bi prosječnom kućanstvu s potrošnjom struje od 3.000 kilovatsati godišnje ukupan godišnji iznos naknade sa sadašnjih 105 kuna povećalo na 360 kuna.


Prijedlog Ministarstvu


Prije tjedan dana su, međutim, opskrbljivači električnom energijom udruženi s HUP – Udrugom velikih proizvođača te Udrugom za obnovljive izvore Ministarstvu gospodarstva poslali prijedlog da naknada u idućoj godini poskupi na najviše šest lipa, a kroz dvije godine na devet. Svoj prijedlog temelje na računici sredstava koja će biti potrebna za poticanje novih proizvođača energije iz obnovljivih izvora, koji se budu postepeno uključivali u sustav. Naime, građani i tvrtke naknadu plaćaju kako bi se njome poticala proizvodnja struje iz “obnovljivaca”, čiji su troškovi veći od troška konvencionalne proizvodnje.





Novi ministar energetike Slaven Dobrović mora sve postojeće ugovore o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora staviti pod rigoroznu kontrolu, da ulazak novih postrojenja bude postupan i ne opterećuje jednim udarom – kazao je za N1 Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformista. Već je 2013. godine, kaže, bilo jasno da je to nepotrebno, a 2015. je i službeno objavljeno da nemamo potrebe tako agresivno ići u proizvodnju zelene energije, još i tako skupo. Hrvatska ima samo dva posto zelene energije, a Njemačka pedeset posto, naveo je podatak, ističući kako će se i naše količine morati povećavati.



HUP, Udruga obnovljivih izvora i opskrbljivači na tržištu izračunali su da, međutim, poskupljenje naknade na 12 lipa nije opravdano, odnosno da je to previše novca s obzirom na broj novih proizvođača koji će biti priključeni u elektroenergetski sustav. Prema njihovom izračunu, s obzirom na nove ugovore države s proizvođačima, s prvim danom iduće godine bilo bi dovoljno povećanje na šest lipa, a zatim porast naknade od 0,5 lipa svaka tri, ili svakih šest mjeseci, sve dok naknada ne bi porasla na devet lipa za dvije godine. To je, kažu, puno realnije od poskupljenja na 12 lipa, koje bi bilo i velik udar na džep građana, a posebno tvrtki. Upravo zato, kad su tvrtke u pitanju, predlažu i to da se tvrtkama kojima je trošak električne energije u proizvodnji velik, poput cementara i slično, omogući plaćanje manje naknade za obnovljive izvore nego što ju plaćaju drugi.


Preuzeli vaučere


Hoće li prijedlog biti prihvaćen, vrlo je neizvjesno, budući da je Ministarstvo gospodarstva već napisalo svoj prijedlog s 12 lipa, a u međuvremenu je, dolaskom nove vlasti, energetika prebačena ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću. Ekipiranje novog sektora kod njega je tek počelo te nije moguće dobiti informaciju hoće li biti uvažen alternativni prijedlog, koji je prema izvršnoj vlasti otišao prije samo tjedan dana. Najgore će, međutim, biti ako Vlada prolongira donošenje nove uredbe, jer će to značiti i puno manje sredstava za poticanje “obnovljivaca” te dovođenje njihove proizvodnje u pitanje.



– O odluci o povećanju naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije razgovarat će se na razini Vlade, budući da je riječ o zakonskoj obvezi koja će utjecati na povećanje cijene struje. O toj temi razgovarat ćemo i s ostalim partnerima koji su uključeni u tu problematiku jer je važno da se pronađe prihvatljivo rješenje. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike javnost će izvijestiti o odluci čim se postigne dogovor. Ističemo kako zakonska obveza o povećanju naknade proizlazi iz odluka bivših vlada – stoji u odgovoru Ministarstva na naš upit.



Jednako tako, nije poznato ni to tko će zapravo preuzeti trošak poskupljenja. Bivši “postav” Ministarstva gospodarstva poručivao je kako to neće biti građani pa se pregovaralo s opskrbljivačima koji napominju kako ni oni teret nipošto ne bi mogli podnijeti. Većina ih posluje s gubitkom, na sebe su preuzeli plaćanje socijalne naknade za vaučere za struju, te ističu kako bi rješenje moglo biti pojeftinjenje HEP-ove mrežarine, kojim bi se kompenziralo ovo, novo poskupljenje. Velik dio poticajnog kolača ionako će odlaziti HEP-ovim postrojenjima na obnovljive izvore, kažu.