Što nakon pravomoćne presude?

Vladimir Šeks: Vlada priprema mehanizme za obaranje bitnih dijelova jučerašnje presude

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Ističe kako su u knjizi predstavljeni razna stajališta brojnih povjesničara, političara i državnika, koji svjedoče da su argumenti Haaškoga suda krajnje nevjerodostojni i neuvjerljivi. Ovo je kraj Haaškoga suda, ali jedan sramotan kraj, poručio je Šeks.



OSIJEK – Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u četvrtak kako je general Slobodan Praljak svojim »moralnim činom pokazao svu apsurdnost i besmislenost jedne nerazumne presude Haaškoga suda«, koji je jučerašnjom odlukom doživio sramotan kraj, a da Vlada priprema političke i pravne mehanizme, kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude.


Na predstavljanju svoje knjige »Državni udar« 1. i 2. Šeks je u Osijeku kazao kako je tema ove knjige obrana prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i njegove politike prema BiH, upozorivši kako su jučerašnjom presudom u Haagu u udruženi zločinački pothvat uključeni ne samo predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko, već i RH, koja je, po mišljenju toga Suda, djelovala u okviru zločinačkog poduhvata.


Ova knjiga je obrana hrvatske državne politike 90-tih godina, i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački pothvat, da je Hrvatska republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, koja je bila štit obrane hrvatskog naroda. Ova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama, u prvom redu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način, odgovoran je i za smrt generala Praljka, ustvrdio je Šeks.




Ističe kako su u knjizi predstavljeni razna stajališta brojnih povjesničara, političara i državnika, koji svjedoče da su argumenti Haaškoga suda krajnje nevjerodostojni i neuvjerljivi.


Ovo je kraj Haaškoga suda, ali jedan sramotan kraj, poručio je Šeks.


Govoreći o mehanizmima koji su Vladi na raspolaganju u pokušaju osporavanja jučerašnje presude Šeks ističe kako su Vladi na raspolaganju mehanizmi pravne i političke naravi, kojima će se pokušati oboriti bitni dielovi jučerašnje presude, posebice dio kojim je hrvatski državni vrh iz 90-tih godina prokazan kao dio udruženog zločinačkog pothvata.


To se mora nastojati oboriti svim silama. Neće Haaški sud pisati povijest. Ne treba smetnuti s uma da ovo nije kraj, istaknuo je Šeks.