Vraćanje naftne kompanije

Vlada traži savjetnika za otkup dionica Ine od Mola

Hina

Andrej Plenković, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, cilj je da se provede odabir investicijskog savjetnika koji bi pomogao Vladi u transakciji mogućeg otkupa dionica



Vlada je na sjednici u četvrtak donijela zaključak o provedbi odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine koje drži mađarski Mol.


Kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, cilj je da se provede odabir investicijskog savjetnika koji bi pomogao Vladi u transakciji mogućeg otkupa dionica.


Tijekom rasprava na Savjetu za pregovore s Molom, koji se sastao nekoliko puta, utvrđeni su kriteriji i model za otkup dionica Ine, kazao je, dodavši kako se zadatak investicijskog savjetnika odnosi na procjenu vrijednosti Ine, evaluaciju te razmatranje potencijalnih strateških partnera.




Temeljem ovog zaključka, Vlada će zadužiti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo financija da provede postupak odabira savjetnika i predlože donošenje odgovarajućih odluka Vladi, kazao je premijer.


Na Badnjak prošle godine premijer Plenković objavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima Mol te kako je riječ o političkoj odluci.


Vlada je 19. siječnja donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Savjet je zadužen za davanje smjernica, poduzimanje mjera i aktivnosti te predlaganje Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine od Mola.


U lipnju je premijer poručio da Vlada i Savjet za otkup dionica Ine razmatraju ‘niz opcija koje bi bile primjerene za realizaciju povrata Ine u hrvatske ruke’, te da za to postoji nekoliko modela.