Zasjedanje Sabora

Vlada redom odbila sve oporbene amandmane na proračun. Podneseno ih je više od 300

Hina

Najviše amadnamana su podnijeli klubovi Mosta i SDP-a



Vladini predstavnici u srijedu su redom odbijali sve oporbene amandmane koje su na prijedlog državnog proračuna za 2020. podnijeli zastupnici i Klubovi zastupnika.


Na prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu podnijeto je više od 300 amandmana, najviše su ih podnijeli klubovi Mosta i SDP-a.


Od pojedinačnih zastupnika rekorder po broju amandmana je SDP-ov Gordan Maras, koji ih je podnio stotinjak od čega ih je oko 80 u skladu zakonom, a odnose se većinom na povećanje sredstava za opremanje i adaptaciju predškolskih ustanova u Zagrebu i zagrebačke infrastrukturne projekte.




Jednim amandmanom Maras je zatražio veća sredstva i za Državno izborno povjerenstvo (DIP) kako bi se, kako je kazao, predsjednički izbori proveli transparentno. »HDZ ne želi transparentnu kontrolu predsjedničkih izbora, žele fantomske glasove kako bi povećali mogućnost da bude izabrana njihova kandidatkinja«, ustvrdio je Maras. Tražio je i da se u prijedlogu proračuna stavka »Ured predsjednice« preimenuje u »Ured predsjednika/predsjednice«.


Odbijanje amandmana kojim bi se povećala sredstva za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Maras je iskoristio kako bi ponovno optužio vladajuće za onemogućavanje njegova rada .


SDP-ov Domagoj Hajduković, tražeći 2 milijuna kuna više za prevenciju nasilja sportom u školama na račun manjih rashoda za zaposlene u Uredu predsjednice, ustvrdio je kako je možda ipak trebao tražiti povećanje sredstava za Ured predsjednice.


Amandman od 200 milijuna kuna za Đuru Đakovića


»Možda da ima više novaca, više savjetnika i da su bolje plaćeni bolje bi ju savjetovali i ne bi radila više toliko gafova i sramotila nas po inozemstvu«, kazao je.


Vlada je odbila i amandman HSS-a koji je tražio 200 milijuna kuna za dokapitalizaciju grupe Đuro Đaković. »Ako se želi privući pravi partner onda se mora pokazati ozbiljnost, a to bi bila dokapitalizacija društva, financijska konsolidacija i jačanje pozicije na tržištu«, smatra Davor Vlaović (HSS) podsjetivši da je Hrvatska najveći pojedinačni suvlasnik u Đuri Đakoviću.


Povećanje sredstava za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima Alen Prelec (SDP) branio je navodeći kako od tri obroka u Hrvatskoj dva su iz uvoza, hrvatska jabuka skuplja je od mađarske, a hrvatsko meso skuplje od uvoznog.


Nikola Grmoja (Most) istaknuo je kako Most sa konkretnih 120 amandmana traži više sredstava za ravnomjeran razvoj hrvatskih krajeva, kako bi se zaustavilo iseljavanje iz Hrvatske i negativni demografski trendovi. »Odbacujete sve što smo predložili i to samo pokazuje kakvu politiku vodi Vlada«, ustvrdio je Grmoja.


I na rebalans proračuna za ovu godinu vladini predstavnici odbili su sve oporbene amandmane, među kojima su i HSS-ovi kojima traže povećanje sredstava za obranu od tuče i zaštitu od svinjske kuge.


Do 15 sati zastupnici su se izjasnili o manje od trećine podnesenih amandmana na proračun, što znači da bi se sjednica mogla odužiti.