Europsko udruženje zabrinuto

Vlada odgovara EANA-i: Jamčimo da se nasilje nad novinarima istražuje

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Odbor EANA-e pisao je Vladi da je s najvećom zabrinutošću zabilježilo slučajeve prijetnji novinarima u Hrvatskoj, uključujući i poruke upućene Branki Gabrieli Valentić, ravnateljici EANA-ine članice HINA-e



ZAGREB Hrvatska vlada osuđuje prijetnje novinarima i istražuje svaki slučaj nasilja, odgovorila je u srijedu Vlada Europskom udruženju novinskih agencija (EANA) koje je upozorilo na brojne prijetnje novinarima u Hrvatskoj, uključujući i ravnateljici HINA-e Branki Gabrijeli Valentić.


»Vlada u potpunosti osuđuje svaki napad na novinare. Zaštita novinara je garantirana Hrvatskim ustavom i regulirana zakonima koji su na snazi«, kažu u Vladi.


»Htjeli bismo vam također zajamčiti da se svaki slučaj nasilja istražuje u skladu s hrvatskim kaznenim zakonom«, ističu u Banskim dvorima.




Odbor EANA-e pisao je Vladi da je s najvećom zabrinutošću zabilježilo slučajeve prijetnji novinarima u Hrvatskoj, uključujući i poruke upućene Branki Gabrieli Valentić, ravnateljici EANA-ine članice HINA-e.


Neovisni mediji koje stvaraju novinari je nužnost u europskoj demokraciji kako bi se osiguralo da građani imaju pristup nepristranim i pouzdanim vijestima, a takvo izvještavanje uključuje i pisanje o pitanjima koje mogu smetati raznim skupinama, istaknula je EANA.


EANA je udruženje tridesetak vodećih europskih novinskih agencija osnovano 1956. godine.