Izmjene

Vlada mijenja pravila: ‘Radimo novi zakon, POS-ovi stanovi više neće moći u prodaju ili najam’

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

U slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će pristupiti prisilnoj naplati



ZAGREB Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je našem listu da će se izmjenama Zakona o poticanoj stanogradnji (POS) stati na kraj preprodaji, odnosno davanju u najam povoljno kupljenih POS stanova. Štoviše, kako napominju u Ministarstvu za Novi list, i prije nego što izmjene zakona budu donesena, svi će novi ugovori o kupnji stana koji se budu sklapali, sadržavati klauzule po kojima se stanovi neće smjeti prodavati niti davati u najam. Predviđeno je da zakon bude izglasan prije lipnja.


»Kako bi se spriječila zlouporaba, odnosno stalo na kraj preprodaji odnosno davanju u najam povoljnih stanova iz programa POS-a, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja još je prošle godine odlučilo krenuti u izmjene zakona. U prvoj, radnoj verziji zakona nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac prethodno ne otplati preostali iznos dugovanja, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate. U slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. U tom slučaju kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora. Država bi, u takvom slučaju, naplatila sve što je uložila u subvenciju«, stoji u odgovoru Ministarstva. Oni koji su stan dosad kupili, s nekretninom će i dalje moći raspolagati kako žele, no novost je svakako da će i prije donošenja zakonskih izmjena svi novi ugovori sadržavati ograničavajuću klauzulu.


Iako Minstarstvo preprodaju odnosno najam POS-ovih stanova naziva »zlouporabom«, de facto zlouporaba to nije, budući da trenutno važeći zakon ne predviđa ograničenja, i kupce nije moguće kazniti. Prvi je zakon o POS-u donesen, i gradnja stanova počela prije 18 godina, i tad je kupac stan mogao prodati bilo kad, ako je prethodno otplatio ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate. Šest godina kasnije, 2007., uvedena je zabrana otuđenja stana na razdoblje od deset godina od kupnje, no 2012. zabranu opet ukinula, proglasivši ju nepotrebnom.




Činjenica jest da zabrana raspolaganja sa stanom može biti problem ako se supružnici, primjerice, razvedu, netko od njih ostane bez posla i obitelj više ne može plaćati kredit, ako dođe do selidbe u drugi grad – zbog čega je desetogodišnja zabrana bila nespretno rješenje, no neka su ograničenja ipak trebala biti postavljena. Naš je list još 2015. pisao o preprodaji POS stanova, kad je na taj problem upozoravala splitska udruga Nova Kila, koju su osnovali »pravi« kupci POS-ovih stanova u Splitu.