www.registar-izdajnika.org

Više od 4500 građana se dobrovoljno upisalo u “registar izdajnika” koji je pokrenuo umjetnički kolektiv “Skroz”

Hina

»Pokrenuli smo ga jer smo smatrali da treba pomoći državi da ne troši novce na tako suludu ideju«, izjavila je u ponedjeljak Hini jedna od osnivačica kolektiva Skroz Nora Krstulović, koja smatra kako je »kratak put od otvaranja registra do sabirnih logora«

ZAGREB U online »registar izdajnika« koji je prije dva dana pokrenuo umjetnički kolektiv Skroz kako bi »pomogao« državi da ne troši novce na njegovu objavu, do danas se upisalo više od 4500 »izdajnika«, a jedna od osnivačica kolektiva koji ga je pokrenuo Nora Krstulović ocjenjuje kako je, s obzirom na reakcije javnosti, nadmašio formu te se pretvorio u dokument vremena, zbog čega smatra da bi trebao zauvijek ostati otvoren.Otvaranje stranice www.registar-izdajnika.org potaknuto je najavom novog ministra branitelja Mije Crnoje da će objaviti registar izdajnika nacionalnih interesa, a u njega se zainteresirani građani dobrovoljno mogu upisati i objasniti zašto su izdajnici.

»Pokrenuli smo ga jer smo smatrali da treba pomoći državi da ne troši novce na tako suludu ideju«, izjavila je u ponedjeljak Hini jedna od osnivačica kolektiva Skroz Nora Krstulović, koja smatra kako je »kratak put od otvaranja registra do sabirnih logora«.


Istaknula je da stranicu ne namjeravaju zatvoriti niti ako Crnoja odustane od svoje namjere. »S obzirom na reakcije javnosti, registar je nadmašio formu te se pretvorio u dokument vremena i trebao bi stalno ostati otvoren«, poručila je.


»Objavit ćemo mi sve registre. Ako se netko ogriješio o zakone RH i ako je izdao nacionalne interese, nema razloga da se ne nađe u registru«, izjavio je i prije stupanja na dužnost novi ministar branitelja.


»Svjesni teške gospodarske situacije u kojoj se zemlja nalazi, odlučili smo pomoći ministru, a time i proračunu te registar kreirati sami i to na dobrovoljnoj osnovi. Tako ne samo da smo ubrzali identificiranje izdajnika već smo Ministarstvo i ostale institucije države spasili muke provođenja postupaka javne nabave i ostalih zakonom propisanih gnjavaža«, stoji na stranicama registra.Registracija je besplatna, a interes za samoprijavljivanje u velikom je porastu.

»Imam bistu druga Tita na radnom stolu«, »Ne znam se prekrižit«, »Nismo raskitili bor 6. siječnja. Još uvijek stoji u dnevnom boravku«, »Zato što smatram da je ekipi iz Alan Forda mjesto u stripu, a ne u hrvatskom Saboru i Vladi. Stvarnost me demantira«, »Jer sam rekao bratu koji je u prvom srednje da odabere etiku umjesto vjeronauka«, »Nisam svećeniku otvorio vrata kada je dolazio na posvetu«, »Smoki mi je draži od kroki kroketa«, »Nisam postojala ’91«, samo su neka od brojnih ironičnih pojašnjenja koje su naveli upisnici.


U registru stoje i upisi pod imenima javnih osoba poput SDP-ovca Peđe Grbina, koji je kao razlog naveo da je »srbočetničko-komunističko-udbaško-partizanski zločinac«, pjevačice Elementala Mirela Priselac Remi, Severine Vučković i legendarnog vođe Azre Branimira Štulića Johnnya (»Ja sam kod kuće isto izdajnik što sam se odmetnuo na svoju stranu. Jesam. Pa šta?«).


Upisalo se i nekoliko njih pod imenom Tomislava Karamarka s porukom« Hvala svima na sudjelovanju, olakšali ste nam posao«, »Ja sam posve čist i nikada nisam ništa prekršio u životu osim par puta. Plus digitalizacija«, »Jer sam bio šef tajnih službi kad je Gotovina lociran na Kanarskom otočju i izručen Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju«.


Skroz je umjetnički kolektiv kojeg su 2005. osnovale redateljica Nora Krstulović i dramaturginja Maja Sviben, a danas uključuje veći broj suradnika iz različitih umjetničkih područja te potpisuje niz predstava i performansa poput »Brutalno, skroz«, »Ponedjeljkom, soba 303«, »Pop, skroz«, »Tamo i natrag«, »Tinta, let i topla voda«, »Opera za tri lipe«, »TV Skroz« i »SKROZ«, kao i radova u drugim medijima, naročito na internetu.