Novi zaplet

Više nije sigurno da će sučeljavanje biti 12. kolovoza: Plenković traži odgodu, SDP ne pristaje

Dražen Ciglenečki

HDZ traži da se ova televizijska debata prebaci na 14. kolovoza, jer dan ranije predaju izborne liste. Mi se cjenkati nećemo. Očekujemo da i druga strana prihvati ponuđeni termin, izjavio je Milanović

ZAGREB  Više nije sasvim izvjesno da će se u petak na HTV-u održati debata između predsjednika HDZ-a i SDP-a, Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Sam Milanović otkrio je jučer novinarima da je na strani HDZ-a opet negdje zapelo.

– HDZ se navodno odazvao na debatu na HTV-u. Ta televizija, koja je u posljednjih pola godine temeljito dovedena u red, izričito je predložila da debata bude 12. kolovoza i mi smo rekli – može i ne tražimo za sebe nikakav poseban tretman. HDZ, pak, koliko mi znamo, do ovog trenutka još ništa nije potvrdio nego bi se cjenkali. Mi se cjenkati nećemo. Očekujemo da i druga strana prihvati ponuđeni termin, kako bismo tamo onda razgovarali o stvarima životno važnima za Hrvatsku – izjavio je Milanović nakon polaganja vijenca na Mirogoju.


Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o tome da HDZ traži da se ova televizijska debata prebaci na nedjelju 14. kolovoza, zato što u subotu, zadnjeg dana zakonskog roka, žele predati svoje izborne liste. Plenković smatra bitnim da na sučeljavanje sa Milanovićem dođe nakon što složi liste i stoga bi HDZ za dva dana odgodio debatu. No, iz SDP-a su negativno odgovorili HTV-u pristaju li na to. »Još prije dva tjedna dobili smo i HDZ i mi poziv javne televizije. Pristali smo i onda s terminom debate uskladili ostale Milanovićeve obveze u kampanji. Ne možemo sada sve to opet mijenjati iz sasvim nejasnog razloga. Ako je HDZ-u i njihovom predsjedniku toliko stalo da liste predaju prije debate, mogu to napraviti i 11. ili čak prijepodne 12. kolovoza. Nikakav problem. Ne razumijemo zašto im je nužno čekati zadnji rok«, rekao nam je izvor iz SDP-a.