Danas nova runda

Više je mogućih raspleta uoči današnjih konzultacija, ali od svih opcija najizgledniji – novi izbori

Tihana Tomičić

Danas nove konzultacije na Pantovčaku – Kolinda Grabar-Kitarović / Foto D. KOVAČEVIĆ

Danas nove konzultacije na Pantovčaku – Kolinda Grabar-Kitarović / Foto D. KOVAČEVIĆ

Moguće je da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već danas zaključi da su potpisi nemoguća misija te da donese odluku o raspisivanju novih izbora



RIJEKA   Nakon sinoćnje nove pat-pozicije između SDP-a i Mosta, izgleda kao da Most čini sve što može da opstruira uspjeh dogovora s lijevom koalicijom, jer uporno želi desnu koaliciju na vlasti. To je jedini zaključak do kojeg se može doći nakon što su pregovori opet završeni bez dogovora. A koji su još sve realni scenariji za iduća 24 sata, ili do Božića, ili uopće u ovoj političkoj sapunici bez premca?


Potpisi – misija


Prvo, moguće je da do današnjeg susreta na Pantovčaku Most i SDP-ov savez ipak, opet u nekom mogućem obratu, dođu s dogovorom i dokažu da imaju mogućnost u najskorije vrijeme pribaviti 76 potpisa. Tada bi odgoda služila samo tome da se ostavi vremena da se ti potpisi fizički prikupe. U tom slučaju Božo Petrov bi bio mandatar, a Zoran Milanović predsjednik Sabora.Drugo, moguće je da Pantovčak naprosto već danas dođe do zaključka da su ti potpisi nemoguća misija te da donese odluku, ili barem najavi, raspisivanje novih izbora. U tom slučaju, Grabar-Kitarović po raspisivanju izbora formira svoju tehničku vladu koja državu vodi tih 60 dana. 


Moguće je, također, da u tih 60 dana Milanović i dalje pokušava dobiti većinu i konstituirati Sabor te opstruirati predsjedničinu tehničku vladu, o čemu se u SDP-u zadnjih dana također spekuliralo, no to je doista scenarij »na dugom štapu«. 




Treće, nikako ne treba podcijeniti HDZ i njihov utjecaj na Most.  Osim pritiska HDZ-a koji je jučerašnjim manevrom Mostu poručio da je za bilateralne razgovore i dalje spreman, ne treba zanemariti ni poruke biskupa Vlade Košića  koji je Petrova nazvao »slijepcem« jer želi surađivati s tzv. komunistima te izdaje poštenu nacionalno osvještenu Hrvatsku. To bi moglo odmah danas, prije Pantovčaka, rezultirati novim obratom: da Most ponovo popusti HDZ-u i da se »popije još jedna kava« na kojoj će se HDZ vratiti u igru. Tada bi se na Pantovčaku zacijelo tražila također odgoda, ali bi se vidjelo i je li istina da je pravo lice Mosta suradnja s HDZ-om pod svaku cijenu. Tada bi bila moguća i desna vlada s Mostom, jer bi time faktički Most odbio Zorana Milanovića i SDP sa svim njihovim naporima da pristanu na sve što Most zahtijeva.


Tvrdi pregovarači


Četvrto, sigurno ni SDP, kao ni HDZ, nisu odustali od situacije koja bi značila podjelu Mosta. Dapače, upravo ovaj trenutak u kojem još ni jedna strana nije uspjela slomiti »tvrde pregovarače« iz Mosta, mogla bi već danas rezultirati podjelom Mosta. Poznato je da je barem devet mostovaca sklono HDZ-u. I obrnuto, barem šestero njih nikako neće potpisati s HDZ-om, odnosno desnicom u čijoj su bagaži i Ilčić, Podrug, Tepeš i slični, te je upravo na sporenju tih dviju struja najprije u igru bio vraćen HDZ, a onda i SDP. Svaki put jedna od tih struja onemogući sporazum s onom drugom stranom, i zato ova trakavica i traje. Ako je Most ikad bio u situaciji da se slomi, to je baš sada. 


A upravo o tome ovisi i današnji rasplet događaja – moguće je da do susreta na Pantovčaku u prvom redu SDP, ali čak i HDZ, još  uspiju postići bilo kakvu vrstu dogovora s Mostom. Tada jedna od strana može pokušati formirati vladu, a opet se javljaju scenariji a) i b) – u oba, dakle ili sa SDP-om ili s HDZ-om – bila bi riječ o nestabilnim vladama s mogućim kratkim rokom trajanja, te opet prijevremenim izborima. 


Naime, pregovori SDP-a i Mosta zapeli su upravo na  podjeli resora, ali ne samo na foteljama i imenima, nego naročito na mehanizmima odlučivanja u takvoj vladi. Svejedno je bi li partner Mosta bio HDZ ili SDP u vlasti – Most traži svoje ljude i u resorima u kojima ne bi imali ministre, dakle  i kontrolu u javnim poduzećima, i zapravo je model koji predlažu sa svojih 15 mandata u odnosu na ostatak Sabora pretenciozan. To će vjerojatno biti glavna prepreka za sklapanje bilo koje od mogućih koalicija, i zato se čini da će novi izbori biti jedino moguće rješenje.  Ne treba, ipak, isključiti ni mogućnost da SDP od svega odustane, kao i da se HDZ vrati u tripartitnu priču. Unutar svake od tih stranaka postoje duboka sporenja o tome.