Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Prijavljena Iva Anzulović

Virovitička vlast reagirala na aktivizam: Tužili novinare zbog "oštećenja parka"

Iva Anzulović podsjetila na 17 milijuna kuna nestalih iz proračuna i smrt pročelnika Palma / Foto Informativni centar Virovitica
Iva Anzulović podsjetila na 17 milijuna kuna nestalih iz proračuna i smrt pročelnika Palma / Foto Informativni centar Virovitica
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 17:27 2019-07-06T17:27:43+02:00

Kazneno je prijavljena novinarka Iva Anzulović koja je na dva drveta u gradskome parku bojom napisala brojku »17« i upitnik te Gorana Gazdeka, vlasnika portala virovitica.net, koji je njezin čin fotografirao 

ZAGREB Virovitička gradska uprava kazneno je prijavila novinare Ivu Anzulović i Gorana Gazdeka, vlasnika i vanjsku suradnicu portala virovitica.net, jer je Anzulović u srijedu na dva drveta u gradskome parku bojom napisala brojku »17« i upitnik, a Gazdek njezin čin fotografirao i objavio kao vijest.

Anzulović je htjela podsjetiti na 17 milijuna kuna nestalih iz gradskog proračuna, ali i na nerazjašnjenu smrt pročelnika gradskog Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Siniše Palma, koja je povezana s tim nestankom.

Učinila je to nakon sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je gradonačelnik Kirin ovlašten da angažira revizorske i odvjetničke kuće koje bi, neovisno o službenoj istrazi USKOK-a, trebale istražiti kako je novac nestao.

Vijest o kaznenim prijavama protiv dvoje neovisnih i kritičkih novinara u gradu našem je listu jučer potvrdila glasnogovornica grada Virovitice Martina Bašić.

Vijest o prijavama prvi je, u četvrtak, objavio Informativni centar Virovitica (ICV), medijska kuća u vlasništvu lokalnih vlasti Virovitičko-podravske županije.

ICV je objavio priopćenje gradske uprave koja smatra kako je »ovakvo ponašanje pojedinaca apsolutno neprihvatljivo«, jer da »niti novinari, političari ili bilo tko ne može biti iznad zakona« i, tvrde u gradu, »provoditi samovolju pod krinkom demokracije i javnog interesa«.

Kaznena prijava podnesena je na temelju članka 319. Kaznenog zakona, koji sankcionira »oštećenje kulturnog dobra«. U gradu Virovitici, naime, drže da je Anzulović, napisavši slovo i brojku na dva drveta u parku koji okružuje gradski dvorac, oštetila »dio zaštićene povijesne jezgre i kulturno dobro« koji su »pod posebnim povećalom javnosti jer predstavljaju najskuplji projekt obnove u povijesti, financiran iz europske blagajne«.

Iva Anzulović tvrdi, pak, kako nije oštetila drveće. »Kako mi je objašnjeno, boja na bazi vode nije ničim oštetila stabla, pa nema zakonske podloge za moj progon«, izjavila je ICV-u.

Drveće je, kaže, obojila jer ne želi dopustiti da se zaborave okolnosti smrti pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Virovitice Siniše Palma, koji je 3. lipnja pronađen obješen.

Gradonačelnik Kirin mrtvog je Palma optužio za milijunsku i dugogodišnju krađu iz gradskog proračuna, koju je navodno počinio kako bi zadovoljio kockarsku ovisnost.

Goran Gazdek, vlasnik i glavni urednik portala virovitica.net kaznenu prijavu za supočinjenje kaznenog djela nazvao je »trećerazrednom humorističkom sapunicom« koje se vlast dosjetila »kad me već ne mogu drugačije zaustaviti u obavljanju posla«.

- Bio sam tamo u svojstvu izvjestitelja i fotografirao aktivistički čin građane Ive Anzulović, a nikako kao netko tko je ‘držao lojtre’ - objasnio je Gazdek u tekstu objavljenom na virovitica.net.

Gazdek podsjeća kako je poticanje društvenog aktivizma »jedna od temeljnih uloga novinara«. »U zemljama razvijene demokracije novinari su uglavnom društveno aktivni na poljima zaštite okoliša i slobode medija, a u nedemokratskim društvima poput hrvatskog, na poljima osnovnih ljudskih prava, zaštite manjina, slobode izražavanja i neovisnosti medija«, podsjeća Gazdek.

Tvrdi kako je u Virovitici »problem strahovlada koju je nametnula HDZ-ova hobotnica – od gradskih i županijskih ureda, preko škola i vrtića, udruga i sportskih klubova, do piljarica na tržnici i konobara u kafićima«.

»Građani su uplašeni i boje se odmazde, pa nema tradicije organiziranih prosvjeda, bunta, izraza nezadovoljstva i akcija kojima bi poručivali vlastodršcima da nisu zadovoljni nekim njihovom potezima«.

Zato, tvrdi Gazdek, aktivistički angažman slobodne novinarke Ive Anzulović na »slučaju Palm« dobro je došao, »jer potiče ljude na razmišljanje i spoznaju da se moraju boriti«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.