Vremenska prognoza

Vikend ipak donosi osvježenje, ali ne radujte se prerano. Već početkom tjedna opet će biti vrlo vruće

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Iza nas je vrhunac toplinskog vala. Posvuda je bilo vrlo vruće, a lokalno su oboreni i lipanjski rekordi, primjerice u Delnicama, Pazinu i na Pagu. Na kopnu su sparinu ponegdje prekinuli pljuskovi.


Danas će posvuda prevladavati sunčano, na kopnu i osjetno ugodnije, dok će na Jadranu prolazno zapuhati jaka bura. Hladna fronta koja će nam donijeti osvježenje sutra će već biti na istoku Europe, no iza nje će pritjecati znatno svježiji zrak.


U istočnoj Hrvatskoj još ujutro može biti oblaka, ponegdje i malo kiše. Danju će prevladavati sunčano, ali ugodnije, uz temperaturu do 30 stupnjeva i većinom umjeren sjeverni vjetar. Osvježenje će s umjerenim sjeveroistočnim vjetrom stići i u središnje krajeve. Nakon noćnih lokalnih pljuskova i grmljevine te toplog jutra, dan će biti sunčan, uz temperaturu od 28 do 30 stupnjeva. Lakše će se disati i u gorju, gdje će popodnevna temperatura biti do 27 stupnjeva, a ujutro još mjestimice može biti više oblaka i malo kiše. Duž sunčane obale toplinski val još će trajati, zbog vrlo tople noći i vrućeg dana. No zapuhat će prolazno jaka bura, zbog koje će biti ograničenja u prometu, ali donosit će i svježinu.




Prolazno jake bure bit će i u Dalmaciji pa će more biti umjereno valovito. Noću se duž obale u većini predjela temperatura neće spuštati ispod 25 stupnjeva, a danju će biti između 32 i 36, zbog čega je i dalje velika opasnost od toplinskog vala. Na jugu je ta opasnost i vrlo velika, osobito duž obale. Na širem dubrovačkom području već će ujutro biti 28 stupnjeva, a danju, uz sunčano vrijeme, temperatura će porasti do 35. I ovdje će puhati umjerena do jaka bura, koja će popodne prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak. 


Bura će još u subotu prijepodne mjestimice imati olujne udare, a zatim će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Pritjecanjem svježijeg zraka i ovdje će vrućina za vikend blago popustiti, no već u ponedjeljak danju će opet biti vrlo vruće. Vedrog vremena bit će u izobilju.


Sunčani vikend i na kopnu će biti ugodniji uz dnevnu temperaturu primjereniju kraju lipnja, a i noći će biti svježije. U subotu će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak. Početkom idućeg tjedna, pak, opet vrlo vruće, uz mjestimice umjeren jugozapadnjak, piše HRT.