Gužve i zastoji na prometnicama

Velika smjena turista: HTZ opet dočekuje goste na granicama uz dobrodošlicu i bocu vode

Biljana Savić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Smatramo da je potrebno gostima pokloniti mali znak pažnje i zahvaliti im što su odabrali Hrvatsku, kazao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a dok je jučer na Rupi pozdravljao turiste



RUPA  Lijepa riječ, pozdrav, osmijeh, pitanje »kako ste« i  bočica vode čak i ako nema žeđi izgleda tek kao sitna gesta. Ali čuda čini i ta sitna gesta. Uvjerili smo se u to jučer ujutro na graničnom prijelazu Rupa, na početku posljednjeg srpanjskog vikenda koji sa sobom uobičajeno nosi veliku smjenu turista i podjednako dugačke kolone na graničnim prijelazima i na izlasku, i na ulasku u Hrvatsku.


 – Guten Tag, wie gehts?, Wohin gehen Sie?, Gute Reise… riječi su kojima je novi direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić u društvu direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić Živadinov jučer na graničnom prijelazu Rupa dočekivao turiste, koji su uglavnom nosili njemačke putovnice, te im poželio sretan put, dobar provod i da sa sobom ponesu dobre uspomene iz Hrvatske, dijeleći im bočice s vodom. Iako nisu znali tko ih to pozdravlja, itekako je ova gesta razveselila turiste, razvukla im osmijeh na lice i osjećali su se kao da je samo njima poželjena dobrodošlica.


Zadovoljni turisti


 – Nije strašno, pet minuta, petnaest minuta, odgovarali su nam veselo iz automobila na naše pitanje jesu li dugo čekali u kolonidok su im carinici pregledavali putne isprave. A kolone su bile dugačke petstotinjak metara u oba smjera. Ništa strašno, barem ne jučer prijepodne, a carinici su se trudili granični prijelaz učiniti što je moguće protočnijim. Tako se naizgled beskrajna kolona vozila zapravo vrlo brzo kretala i turisti su bili zadovoljni. Čekanja ni na graničnom prijelazu Rupa, ni na Pasjaku, gdje je promet bio nešto gušći nego u Rupi, nisu prelazila pola sata, a to je svakako za tolerirati i kosi se s gužvom koja je jučer vladala na autocestama gdje su zabilježene kilometarske kolone.




Stanje eVisitora u ponedjeljak ujutro pokazat će pravu krvnu sliku hrvatskog turizma posljednjeg srpanjskog vikenda, točno će se znati koliko je turista ušlo u Hrvatskoj i u koje destinacije. Sve do tada samo su procjene po stanju na cestama, graničnim prijelazima i u smještajnim jedinicama.


Vrhunac sezone


Očekujući velike gužve i pojačan promet na graničnim prijelazima, prvi put ove godine Hrvatska turistička zajednica turiste je dočekivala dijeleći im vodu. Prošle godine bočice vode u ključnim trenucima nije se sjetila ni Hrvatska turistička zajednica, niti HAK, kad su turisti po deset i više sati stajali u automobilima, blokirani na paraliziranim hrvatskim autocestama. Ne ponovilo se.



Irena Peršić Živadinov istaknula je da na Kvarneru boravi 20 posto hrvatskih gostiju.  – Za 20 posto smo bolji nego prošle godine, ali očekujemo dobre rezultate i u posezoni. Cilj nam je popunjavati se izvan glavne turističike sezone i puno smo napravili i još radimo za motive dolazaka turista u posezoni i predsezoni, kazala je Peršić Živadinov.


Akciju dijeljenja vode za putnike HTZ će provoditi tijekom naredna tri vikenda, odnosno zaključno s vikendom 12. i 13. kolovoza. Akcija će se provoditi subotom u prijepodnevnim satima, a nedjeljom u poslijepodnevnim satima na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Rupa, Plovanija, Bajakovo te na NP Lučko gdje će se voda dijeliti u suradnji s Hrvatskim autocestama


 – Ulazimo u vrhunac turističke godine kad su gužve na graničnim prijelazima i cestovnim pravcima neizbježne i u Hrvatskoj turističkoj zajednici smatramo da je potrebno našim turistima pokloniti mali znak pažnje, poželjeti im dobrodošlicu i zahvaliti im što su odabrali Hrvatsku kao turističku destinaciju, kazao nam je jučer Staničić dok je na Rupi pozdravljao turiste. Naglasio je i dosadašnje dobre turističke rezultate.


Dvoznamenkasti rast


 – U Hrvatskoj je jučer, u petak, boravilo 1,6 milijuna gostiju gostiju koji su ostvarili isto toliko noćenja i 78 tisuća dolazaka, to su podaci eVistoru od jutros i vjerujem da će ta brojka biti još veća. Brojke su iznad naših očekivanja, u srpnju bilježimo 11 posto dolazaka i noćenja više u odnosu na prošlogodišnji srpanj, a od početka godine do jučer 17 posto više noćenja, što je razlog za optimizam. Na svima nama turističkim djelatnicima i na turističkim zajednicama je da te trendove zadržimo do kraja turističke godine. Ostvarili smo dvoznamenkasti rast i po broju dolazaka, i po broju noćenja. Još je pola godine pred nama i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama, sustavom turističkih zajednica i čitavog turističkog sektora ostvariti i zadržati taj trend rasta do kraja godine. Jedan od naših glavnih ciljeva je povećati turistički promet u pred i posezoni. HTZ u tom smislu odrađuje niz aktivnosti, a želimo dati i što veći naglasak na Hrvatsku kao avio destinaciju, da barem malo uspijemo rasteretiti cestovni promet i pojačamo promet u zračnim lukama te učinimo Hrvatsku još dostupnijom tijekom cijele godine, kazao je Staničić novinarima i najavio da će se sljedećeg četvrtka sastati sa županom Zlatkom Komadinom i razgovarati o zajedničkoj suradnji.


– Vjerujemo da ćemo napraviti iskorak Zračne luke Rijeka, poručio je Staničić.