Odgovor druge strane

Veleposlanik Levčenko: Ukrajinska strana dobro obavila popravku MIG-ova, Buljević nije spominjao probleme

Danko Radaljac

Zadnji remontirani MiG Hrvatska vojska je preuzela još u srpnju 2015. i otada, hvala Bogu, nisam čuo o nekim primjedbama. Između ostalog, ukrajinska strana garantira kvalitetu svog rada. Na Plesu tijekom dvije godine poslije završetka remonta boravi pet ukrajinskih stručnjaka



Posebno za Novi list izjavu je dao ukrajinski veleposlanik u Zagrebu Oleksander Levčenko, koju prenosimo u integralnoj verziji:


»Ukrajinska strana obavila je popravku MIG-ova dobro i to je potvrđeno od strane svih nadležnih hrvatskih povjerenstava koja su ispitala kvalitetu rada i utvrdila da su zrakoplovi potpuno ispravni i spremni za uporabu. Na osnovi toga je bila izvršena njihova primopredaja Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. To su čvrste činjenice, za razliku od užasnih informacija koje je novinar »Jutarnjeg« Krešimir Žabac dobio od neimenovanih »upućenih sugovornika«.


Zadnji remontirani MiG Hrvatska vojska je preuzela još u srpnju 2015. i otada, hvala Bogu, nisam čuo o nekim primjedbama. Između ostalog, ukrajinska strana garantira kvalitetu svog rada. Na Plesu tijekom dvije godine poslije završetka remonta boravi pet ukrajinskih stručnjaka spremnih odmah intervenirati ako dođe do nekog kvara. Osim toga, početkom ožujka posjetio sam novoimenovanog ministra obrane RH Josipa Buljevića. Imali smo izuzetno srdačan i otvoren razgovor, ali ni riječi mi nije rekao o nekakvim problemima s remontiranim MIG-ovima.




Na kraju, citirat ću i izjavu hrvatskim medijima iz 2014. godine brigadira Ivana Selaka koji je osobno ispitivao MIG-ove: »Razlike između remonta svojedobno obavljenog u Rumunjskoj i aktualnog u Ukrajini su ogromne, i još uvijek idu u korist ukrajinske strane«. Mislim da se upravo ova ocjena vojnika koji je povjerio avionima svoj život može smatrati potpuno nepristranom i objektivnom.


Uostalom, zrakoplovi su tu i sve se da provjeriti. Dosad su sve medijske optužbe, kojih je bilo od 2012. godine bezbroj, padale u vodu.«