Gašenje požara

Vatrena fronta: Zračne snage cijeli dan na požarištima u Dalmaciji

Hina



Protupožarne Zračne snage iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u Zemuniku u utorak tijekom cijelog dana angažirane su na gašenju požara u Dalmaciji.


Požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu i zračne snage ulažu maksimalne napore u obrani naselja i kuća, priopćeno je kasno popodne iz Ministarstva obrane RH.


Airtractor AT-802 cijeli dan natapa požarište Pristeg, čuvajući sigurnom trasu autoceste A1 Zagreb-Split, a svoja djelovanja proteže i do graničnih područja koja su označena minski sumnjivim.


U međuvremenu pojavio se novi požar u Zatonu kod Šibenik, kojeg su dva kanadera CL-415 brzo stavila pod nadzor gasitelja.Novi požari izbili su i na lokaciji Lećevica u zaleđu planine Kozjak, gdje je odmah upućen kanader, a kod Imotskog požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV.

Osim zračnih snaga na požarištima i vojska




Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH – i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.


U pripravnosti za angažman na terenu je 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i »Lori« u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman, koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 260 požara – 89 u Šibensko-kninskoj, 82 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH, kao i 38 tone vatrogasne.opreme i vode do požarišta, navode iz Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.