Vakula savjetuje ranije stavljanje zimskih guma na aute: ‘Od utorka će biti čak i hladnije nego je uobičajeno’

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Stabilno vrijeme imat ćemo još samo do ponedjeljka – pretežno sunčano i posebice danju iznadprosječno toplo, ali ujutro u mnogim kopnenim krajevima maglovito i svježe, po nekim nizinama čak prohladno, uz mogućnost mraza, osobito po kotlinama Gorskog kotara i Like, te u unutrašnjosti Dalmacije. Od utorka počinje cjelodnevno vrijeme primjereno kraju listopada i početku studenoga. Štoviše, barem ponegdje vjerojatno i hladnije nego što je uobičajeno. I pritom promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, u gorju mjestimice i snijegom, pa će se možda neki i potaknuti na stavljanje zimskih guma i prije zakonske obaveze.


Osjećaj hladnoće od utorka će pojačavati često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura, gdjegod vrlo vjerojatno i olujna, osobito podno Velebita, gdje bi mogla pomrsiti planove putnika uoči blagdana, vjerojatno čak i tijekom njega, najavljuje Zoran Vakula za HRT.


I u nedjelju na kopnu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ujutro i dio prijepodneva uz maglu i niske oblake. U ponedjeljak postupno naoblačenje, a u utorak valja računati na kišu. Bit će osjetno hladnije, pa krajem utorka i u noći na srijedu u najvišem gorju može biti i snijega. Oborina će još biti i u srijedu, a temperatura će biti primjerena dobu godine.




Na Jadranu u nedjelju sunčano i dalje toplo uz slab vjetar. U ponedjeljak postupan porast naoblake, a u utorak kiša te pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana i u većem dijelu Dalmacije. Kiše i pljuskova, moguće i obilnijih bit će i u srijedu. Nakon sjeverozapadnjaka u drugom dijelu utorka zapuhat će jaka bura, najprije na sjevernom dijelu, a u srijedu i drugdje. Bit će osjetno hladnije.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.