Poznati meteorolog

Vakula o neobičnom rujanskom toplinskom valu: ‘Ovaj period će biti među najtoplijima u povijesti’

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NL

Zbog te najviše dnevne temperature zraka, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C



Val vrućina koji smo već najavili trebao bi trajati najmanje do idućeg vikenda. Do petka je gotovo pa sigurno da će u Hrvatskoj i bližoj okolici prevladavati suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme, ponegdje uz još poneki vruć dan, osobito u Dalmaciji, ali i gdjegod u sjevernijim krajevima.


Pritom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu, budući da im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka.


Zbog te najviše dnevne temperature zraka, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna – od 1. do 21. rujna – biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, koja je u nekim mjestima počela još sredinom 19. stoljeća. Srećom, vrlo vjerojatno neće biti rekordno toplo kao 2011. godine, piše Zoran Vakula za HRT.




Premda je količina oborine već na početku mjeseca ponegdje nadmašila neke rekorde, kao primjerice na osječkoj zračnoj luci, a mjestimice je već i veća od prosjeka za cijeli rujan – osim u okolici Osijeka i u primjerice Varaždinu i Koprivnici, u mnogim je mjestima oborine znatno manje nego je uobičajeno u rujnu, osobito u Dubrovniku, gdje je do sada izmjereno samo oko 3 litre kiše po četvornome metru.


Štoviše, u većini Hrvatske nalazimo se u jednom od ove godine najduljih razdoblja suhog vremena – niza dana bez kapi kiše – ponegdje možda i najduljih. U mnogim mjestima posljednja je oborina posljednji put izmjerena u subotnje jutro 8. rujna, a sljedeća će – ostvare li se trenutačne prognoze – vjerojatno tek sljedeći vikend, navodi Vakula.