Vremenska prognoza

Vakula najavio još snijega, pa i na Jadranu: ‘Ponegdje će biti i mećave i vijavice’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Marko Gracin

Foto Screenshot Marko Gracin



Meteorolog Zoran Vakula za HRT je najavio da će pravi zimski uvjeti sa snijegom u Hrvatskoj vladati sve do četvrtka, a povremenog će snijega biti mjestimice i na Jadranu, gdje će bura i dalje biti često jaka, osobito na sjevernom dijelu i oluna, gdjegod na udare i orkanska.


Ponegdje će biti i mećave i vijavice, upozorava Vakula.


Stabilizacija atmosfere, barem privremena i samo u meteorološkom smislu, te slabljenje vjetra i zamjetniji porast temperature slijede od petka.




Na žalost, ni do tada, a i pitanje je uopće do kada – djelatnici DHMZ-a neće smjeti ulaziti u višestoljetnu zgradu na zagrebačkome Griču, koja je također stradala u jakom potresu u ponedjeljak. Dodatni potresi pridonijeli su novim nevoljama. Štoviše, zamjetnije podrhtavanje malo prije podneva u utorak prouzročili su prestanak mjerenja vjetra čak i na automatskoj meteorološkoj postaji.



Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.


Utorak: oblaci, snijeg, kiša, bura, hladno


“Utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačan sa snijegom, kojega će više pasti u gorju. Snježni pokrivač mogao bi biti i deblji od 10 centimetara. Puhat će povremeno umjeren, mjestimice na udare i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će biti između -2 i 3 °C.


Snijeg će padati i u središnjoj Hrvatskoj, ali je vjerojatnost za njega u Hrvatskom zagorju i Međimurju manja nego drugdje. Temperatura će biti podjednaka kao na istoku – ujutro od -3 do -1 °C, a danju između 1 i 4 °C, uz umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar.


Vjetrovito će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, uz buru umjerenu i jaku, mjestimice i olujnu, s orkanskim udarima osobito podno Velebita, i to u prvom dijelu dana. U Istri i na otocima bit će uglavnom suho, a u Hrvatskom primorju ponegdje kiša, moguće i snijeg nošen burom. U gorju će se stvarati snježni pokrivač, poglavito u Lici, gdje će ga biti oko 20 centimetara, pa i debljeg.



U noći i prijepodne snijeg je moguć i u Zagori, a na srednjem Jadranu mjestimice malo kiše. Bura, uglavnom umjerena i jaka, ponegdje s olujnim udarima, poslijepodne će slabjeti. More umjereno valovito i valovito, na otvorenome i jače valovito.


Bura će na krajnjem jugu Hrvatske oslabjeti već prijepodne. Uz sunčana razdoblja treba računati na ponegdje malo kiše, a potkraj dana mjestimice je moguća susnježica, pa i snijeg, uglavnom u višim predjelima. Najviša temperatura većinom između 7 i 10 °C.”


Do petka zimski uvjeti…


“Oblačno će na kopnu prevladavati i sljedećih dana, uz povremeni snijeg u srijedu, a u četvrtak će, uz popuštanje hladnoće, ponegdje padati i kiša. U petak se oborine očekuju uglavnom samo u gorju. I dalje će biti sjeveroistočnjaka, na istoku i istočnjaka. Temperatura zraka postupno će rasti.


I na moru prema vikendu toplije, ali sredinom tjedna još će puhati bura, najjače u četvrtak. U petak bura u slabljenju, a na jugu Jadrana će zapuhati jugoistočnjak. U dane vikenda okrenut će na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Oborine će biti manje nego na kopnu, no treba računati na malo kiše u četvrtak i petak u Dalmaciji.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.