Tradicija s pokrićem

VRAĆAJU NADU Bili smo u tvrtki koja posluje s uglednim lancima namještaja i izvozi većinu proizvoda

Bojana Mrvoš Pavić

Tvrtka je svoj put započela već davne 1950. godine kao poduzeće Lipa / Foto AGA

Tvrtka je svoj put započela već davne 1950. godine kao poduzeće Lipa / Foto AGA

Oni su ujedno i revolucionaran primjer tvrtke u Hrvatskoj koja je svoju proizvodnju ujedinila s korištenjem obnovljivih izvora energije i proizvodnjom »zelene« električne i toplinske energije 480



Požeška tvrtka Spin Valis sedam se desetljeća bavi proizvodnjom namještaja iz masiva, i to vrlo uspješno, no ujedno je rijedak, revolucionaran primjer tvrtke u Hrvatskoj, koja je svoju proizvodnju ujedinila s korištenjem obnovljivih izvora energije i proizvodnjom »zelene« električne i toplinske energije. Svaki trupac koji ovamo uđe, od njih čak 50-ak tisuća tona godišnje, iz Spin Valisa, naime, izađe prerađen u namještaj, ploče, briket, ali i električnu ili toplinsku energiju.


Otpada ovdje nema, ništa se ne baca, dapače, iz onoga što bi inače bilo bačeno nastaju novi korisni proizvodi, ili energija. Osim što ulažu u visoku tehnologiju za prozvodnju pa tako i u ekološku proizvodnju namještaja, u Spin Valisu su 2008. godine pokrenuli i proizvodnju briketa iz ostataka proizvodnje namještaja, dok unatrag četiri godine imaju i vlastitu kogeneraciju za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase. Zapošljavaju 480 radnika i, s obzirom na najave novih projekata, nemaju namjeru mirovati.


Tvrtka je svoj put započela već davne 1950. godine kao poduzeće Lipa, s desetak zaposlenih. Krajem 70-ih prerasta u Spin Valis, koji danas više od 85 posto svojih proizvoda plasira na inozemno tržište, u tridesetak zemalja. Poslovne partnere imaju u najuglednijim europskim proizvođačima i trgovačkim lancima namještaja, dobitnici su mnogih nagrada i priznanja za rad. Danas Grupa Spin Valis broji gotovo petsto zaposlenih, od kojih u proizvodnji briketa i kogeneraciji/energani radi njih desetak, a još dvadesetak ljudi indirektno, na dopremi sirovine, njenoj pripremi, skladištenju i u ostalim procesima.


Bez otpada




– Svaki trupac, hrast ili bukva, koji uđe u tvornički krug, biva prerađen. Naš je core business proizvodnja namještaja iz masiva, tako da se najveći dio sirovine usmjeri u finalni proizvod; dio sirovine ide u proizvodnju visokovrijednih lijepljenih masivnih ploča; iz piljevine se proizvode izuzetno kvalitetni briketi u kocki. Sav drvni ostatak iz svih faza prerade – kore, okorci i drugi drvni ostaci iz finalne proizvodnje se pak deponiraju i postupno koriste u kogeneraciji za proizvodnju toplinske i električne energije, kaže nam predsjednik uprave i jedan od dioničara Spin Valisa Zdravko Jelčić.


Poslovne partnere imaju u najuglednijim europskim proizvođačima


Poslovne partnere imaju u najuglednijim europskim proizvođačima



Brikete, pojašnjava, prodaju u inozemstvo, najviše u Njemačku, čije tržište cijeni kvalitetu. Požeški je briket izrađen bez imalo kora, jer sve kore nakon koranja trupaca spaljuju u kotlovnici odnosno kogeneraciji pa briket »izlazi« kao čisto drvo, s minimalnim ostatkom pepela i visokom energetskom vrijednošću. »Ideja o proizvodnji briketa prirodno se nametnula kako zbog povećanja prihoda korištenjem nastalog drvnog ostatka u proizvodnji, tako i zbog globalnog trenda povećanja korištenja obnovljivih izvora energije. U proizvodnju smo krenuli s jednom linijom te je nakon pet godina zbog povećanih potreba tržišta i raspoloživih kapaciteta instalirana još jedna. Trenutni kapacitet je oko 4.000 tona godišnje«, kaže Jelčić.



Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda – CEKOM SPIN je još jedan, dugoročni projekt preko kojeg Spin Valis želi postati regionalni lider u implementaciji istraživanja i razvoja inovacija, dizajna te ulaganja u znanje, nove proizvode, robotiku i digitalizaciju. Ukupna vrijednost kandidiranog projekta je oko sto milijuna kuna, projekt je trenutačno na evaluaciji u Ministarstvu gospodarstva.


Pored CEKOMA i kogeneracije 2, planiraju i mnoge druge investicije, pa tako i pogon za proizvodnju peleta, veliki stacionarni haker, i druge, investicije ukupne vrijednosti od preko 20 milijuna eura u ovoj, i idućoj godini. Projektni konzorcij CEKOM SPIN, na čelu sa Spin Valisom i dugogodišnjim lokalnim partnerima, podizao bi konkurentnost hrvatske drvne industrije te omogućio otvaranje novih radnih mjesta u iseljavanjem pogođenoj Slavoniji.



Kako u drvnoj industriji postoji velik neiskorišteni potencijal proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, Spin Valis je prije četiri godine izgradio i kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvne biomase. Time je, uz proizvodnju drvnog briketa, zaokružio proces proizvodnje, u kojem se otpad reducira u najvećoj mogućoj mjeri, od ulaska trupaca do izlaska gotovog proizvoda.


Ugovor s HEP-om


Sva proizvedena »zelena« električna energija u kogeneraciji Spin Valisa se putem dugoročnog ugovora s HEP-om plasira u energetski sustav Hrvatske, dok toplinsku energiju kompletno koriste unutar kruga Spin Valis grupe, za svoje sušarske kapacitete, sušenje piljevine za proizvodnju briketa i grijanje proizvodnih i skladišnih prostora. »Manji dio proizvedene topline, osobito ljeti, nudimo tvrtkama i institucijama u okruženju. Ovaj segment prodaje topline bit će posebno važan kad realiziramo kogeneraciju 2, ove ili sljedeće godine«, kaže Jelčić. U planu izgradnje je i novi blok sušare, kao kandidat za povlačenje EU fondova. Za gradnju kogeneracije, zanimljivo je, nisu imali nikakve poticaje od strane države ili EU fondova, već su sve izgradili vlastitim sredstvima, i kreditima.


– Odlučili smo izgraditi visokoučinkovitu kogeneraciju na biomasu te tako dodatno iskoristiti vlastiti potencijal. Kogeneracija je nazivne snage 1,5 MW električne, i 8,67 MW toplinske energije. Kao takav, projekt je izgrađen među prvima u Hrvatskoj, a financiran je s oko 30 posto vlastitih sredstava te 70 posto iz komercijalnog kredita, pojašnjava direktor kogeneracijskog postrojenja Ivan Murar. Proizvodnja električne energije, navodi, iznosi oko 12.000 MWh, a toplinske energije 50.000 MWh, pri čemu je potrebno osigurati biomasu u količini od oko 25.000 tona godišnje. Veći dio potrebne biomase dolazi od Hrvatskih šuma, manji dio iz proizvodnog procesa, u obliku drvnog ostatka«, kaže Murar.


Društveno odgovorni


Planirani rezultati proizvodnje su realizirani, a emisija CO2 u atmosferu je smanjena za gotovo 4.700 tona godišnje, nastavlja direktor kogeneracije. »Ovaj projekt predstavlja primjer dobre prakse društveno odgovornog poslovanja jer je Spin Valis grupa energetski potencijal drvne industrije iskoristila kroz utrošak drvnih ostataka i kore u proizvodnju toplinske i električne energije, kao i piljevine u proizvodnju briketa. Povećan je i broj zaposlenih, a postoji i potencijal opskrbe lokalnih ustanova toplinskom energijom«, zaključuje Murar priču iz Spin Valisa.