Obračun s medijima

VOLI SE SUDOVATI Zagrebački rektor Damir Boras tužio i antifašistkinje

Ljerka Bratonja Martinović

Često sam žrtva privatnih napada, ali ne reagiram na to jer moram štititi Sveučilište. Nije svrha Sveučilišta da naplaćuje kazne nego da pokaže da postoje neke granice - Damir Boras /Snimio Darko JELINEK

Često sam žrtva privatnih napada, ali ne reagiram na to jer moram štititi Sveučilište. Nije svrha Sveučilišta da naplaćuje kazne nego da pokaže da postoje neke granice - Damir Boras /Snimio Darko JELINEK

Mreža antifašistkinja Zagreba pisala je o problemu Hrvatskih studija, rektor Boras zahtijevao je demantij koji je i objavljen, no Mreža je ipak završila na sudu. Rektor je jučer najavio i  mogućnost povlačenja tužbe protiv studenta Luke Kovača  



ZAGREB   Student Luka Kovač samo je kolateralna žrtva obračuna s medijima u koji se upustio zagrebački rektor Damir Boras. To je jučer indirektno priznao i sam, rekavši kako je cilj podizanja tužbe zapravo bio pokazati medijima da ne mogu samo tako izokretati činjenice, a hipotetske izjave, kakva je bila i ona Lukina, pretvarati u činjenične.


Rektor Boras, međutim, nije tužio samo studenta Hrvatskih studija, već redom i medije koji nisu objavili demantij, pa i one koji su to učinili, ali mu se način objave nije svidio…


Sporni demantij


Tako se među tuženima našla i Mreža antifašistkinja Zagreba (MAH), koja je zbog teksta o Hrvatskim studijima pod naslovom »Propadanje rektorova protektorata« najprije dobila zahtjev za objavom demantija, a onda i tužbu zbog – načina na koji je demantij objavljen.




Riječ je o tekstu Anje Grgurinović objavljenom 12. listopada na stranicama portala MAH, a govori o krizi na Hrvatskim studijima, njenim uzrocima i okolnostima.


Nedugo nakon objave tog teksta, portalu je stigao zahtjev Sveučilišta u Zagrebu za demantijem, koji su i objavili 25. listopada s naslovom »Pišem ti pismo: od rektora Borasa, s ljubavlju, MAZ-u«. Demanti je objavljen u cijelosti, no redakciji je nakon nekoliko tjedana ipak stigla i sudska tužba…


»Umjesto da se bavi pitanjima od prijeke važnosti za samo Sveučilište i njegove studentice i studente, rektor  Boras je očito odlučio detaljno pratiti medijske objave te reagirati na svaku koja na bilo koji način propituje nepravilnosti koje se na Sveučilištu događaju te pritom potpuno svojevoljno i netransparentno trošiti financijska sredstva Sveučilišta. I to, naravno, u jeku kampanje za izbore za rektora Sveučilišta u Zagrebu, koji se trebaju provesti za nekoliko mjeseci«, komentar je uredništva portala MAH na aktualne sudske tužbe.


Tužba protiv Luke Kovača, navode, vrhunac je farse koja traje već nekoliko tjedana, a postupanje vodstva Sveučilišta u Zagrebu za najoštriju je osudu jer ne samo da se uopće ne bavi pitanjima kvalitete studija ili materijalnog statusa studentica i studenata, već guši slobodu bilo kakvog kritičkog propitivanja koristeći pritom najniže moguće metode zatrašivanja.


»Izražavamo punu solidarnost s tuženim studentom Lukom Kovačem te svim drugarskim medijima i novinarima koji su na isti način napadnuti, uz poruku da ovakvo nešto neće tako lako proći«,  poručili su iz MAH-a i upozorili da u slučaju tužbe protiv nezavisnog medija takva tužba može završiti i njegovim gašenjem.


Medijsko »izvrtanje«


Rektor Damir Boras nagovijestio je jučer mogućnost povlačenja tužbe protiv studenta Kovača koja je izazvala konsternaciju u akademskoj zajednici. Potez uprave Sveučilišta i studenti i profesori nazvali su opasnim presedanom, pokušajem zastrašivanja studenata koji žele izraziti mišljenje, ali i izrazom zlouporabe moći. U tužbi se od Kovača traži naknada štete nanešene ugledu sveučilišta od 20.000 kuna.


Na kritike da je slučaj trebalo rješavati na Sveučilištu, a ne na sudu, Boras odgovara da se tužba, za razliku od postupaka na sveučilištu, »uvijek može prekinuti«.  


– Tijela sveučilišta su nezavisna i jednom kad se pokrene postupak mogu nastati teške posljedice po studenta, a tužba se uvijek može prekinuti i to je to. Tužba je nastala zato što su moji odvjetnici tražili da se objavi ispravak. Jedne novine su to odbile i onda postupak ide tako da ništa ne možete ostvariti ako ne tužite sve koji su involvirani – pojasnio je Boras koji tvrdi da je često na udaru »medijskog izvrtanja stvari«.


– Često sam žrtva privatnih napada, ali ne reagiram na to jer moram štititi Sveučilište, kazao je Boras i dodao kako može reći da »nije svrha Sveučilišta da naplaćuje kazne nego da pokaže da postoje neke granice«, veli Boras, kojem je ovo samo jedan u nizu spornih poteza kojima je izazvao revolt značajnog dijela akademske zajednice.