Označavanje proizvoda

VINSKI SPOR Slovenska vlada odlučila tužiti Europsku komisiju zbog istarskog terana

Bojana Mrvoš Pavić



Slovenska vlada u petak je na dopisnoj sjednici donijela odluku da tuži Europsku komisiju zbog toga jer je ona delegiranim aktom dopustila da se na području EU-a  prodaje istarski teran pod nazivom “Hrvatska Istra  – teran”.


Od suda Europske unije u Luksemburgu Slovenija će tražiti da spomenuti akt poništi, prenijeli su izvori bliski slovenskom ministru za poljoprivredu Dejanu Židanu.


Slovenija je pred ulazak u Europsku uniju registrirala svoj kraški teran kao nacionalni brend i proizvod sa zaštićenim podrijetlom i tvrdi da se to vino izvorno može proizvoditi samo u Sloveniji, na području Krasa koje navodno ima specifičnuu mikroklimu i tlo.




Židan je početkom tjedna izjavio, najavljujući tužbu protiv Europske komisije, da je Slovenija za nju osigurala ekspertna mišljenja poznatih europskih stručnjaka, te da je Europska komisija stala na stranu Hrvatske u “vinskom sporu” koji traje već nekoliko godina.


“Europska komisija je delegiranim aktom legalizirala nezakonito označavanje proizvoda, ne samo ubuduće nego i za proteklo razdoblje, a na taj način ona legalizira kršenje pravne stečevine EU-a”, kazao je Židan.


U službenom listu Europske unije danas je objavljena delegirana uredba Europske komisije kojom je istarskim proizvođačima terana omogućeno korištenje imena Teran pri označavanju vina. Korištenje naziva omogućeno je za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra, uz uvjet da se oznake Hrvatska Istra i Teran nalaze u istom vidnom polju i da je naziv Teran ispisan manjim slovima od naziva Hrvatska Istra. Vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra proizvedena prije datuma stupanja na snagu ove uredbe mogu se u skladu s primjenjivim zakonodavstvom stavljati na tržište dok se ne potroše zalihe, čak i ako ne ispunjavaju prethodno navedene uvjete označivanja.


»Od danas istarsko vino od sorte Teran može s tim nazivom u svijet. Naš Teran će biti simbol upornosti koja se isplatila i primjer glavnog mota Europske unije – ujedinjeni u različitosti. Europa je bogatija za jedno vrhunsko vino«, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.