Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Primopredaja Četiri zvonika

foto VELIKI DAN ZA ŠKVER U kolijevci hrvatske brodogradnje opet se grade brodovi

Foto: I. TOMIĆ
Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2018. u 14:17 2018-02-16T14:17:59+01:00

Kuma broda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je veliki uspjeh brodograditelja i brodara kazavši kako je malo tko vjerovao u hrvatsku brodogradnju

U brodogradilištu Dalmont u Kraljevici održana je primopredaja trajekta Četiri zvonika, novoizgrađenog trajekta za Rapsku plovidbu. 

Kuma broda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je veliki uspjeh brodograditelja i brodara kazavši kako je malo tko vjerovao u hrvatsku brodogradnju, ali su uz provedena restrukturiranja brodogradilišta danas jedan od najvećih hrvatskih izvoznika i vrlo važan faktor u uravnoteživanje hrvatske trgovinske bilance.

- Brodogradnja je jedan od zamašnjaka gospodarstva, osigurava egzistenciju za brojne građane.

Brodogradilišta godišnje izvoze od 500 do 700 milijuna dolara, na desetom smo mjestu svjetske i trećem mjestu europske ljestvice brodograditelja, ali vjerujem da se u tom pravcu može učniti više. Važno je održati konkurentnost brodograđevne djelatnosti. Pet godina nakon privatizacije velikih brodogradilišta država mora ulagati napore da održimo brodogradnju i unaprijedimo je.

Koliko znači pravodobno djelovanje vlade u tom smislu vidjeli smo na nedavnom primjeru Uljanika, rekla je Grabar-Kitarović.

Ministar Oleg Butković izrazio je poseban ponos što je brod "Četiri zvonika" izgrađen u hrvatskom brodogradilištu za hrvatskog brodara.

IMG_5444
Primopredaja trajekta Četiri zvonika za Rapsku plovidbu u Kraljevici / Foto: I. TOMIĆ

- Sretni smo jer brodogradilište Dalmont u Kraljevici, kolijevci hrvatske brodogradnje opet gradi brodove. Predložio sam vladi odluku o produženju koncesije za borodgradilište u Kraljevici čime su osigurani uvjeti za najavljeno ulaganje Dalmonta u vrijednosti od čak 120 milijuna kuna - rekao je Butković.

Ivan Ivić, šef Dalmonta, trajekt "Četiri zvonika" ocijenio je iznimno važnim za Dalmont budući da je riječ o prvoj brodogradnji nakon preuzimanja škvera u Kraljevici.

- Ostvarili smo cilj, održali smo brodogradnju u najstarijem hrvatskom škveru na čemu zahvaljujem svim radnicima, kooperantima i poslovnim partnerima Dalmonta - rekao je Ivić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.