Promjena vremena

VAL VRUĆINE PRI KRAJU Već sutra počinju snažna nevremena, a puhat će i olujna bura

P. N.

Foto Grgo Jelavić PIXSELL / Meteoalarm

Foto Grgo Jelavić PIXSELL / Meteoalarm

Sve je izglednije kako će ovako ekstremne temperature krajem nedjelje prekinuti lokalno vrlo snažna nevremena. Zapuhat će prolazno jaka, na pojedinim lokalitetima olujna bura, objavio je Istramet



U Baški i Krku jutros je već u 7:25, prema podacima Istrameta, izmjereno čak 31 stupanj Celzijusa. Temperature bi na Kvarneru i danas mogle ići do visokih 36 stupnjeva, no dobra je vijest da se izuzetan toplinski val, svakako najjači posljednjih godina, bliži svojem kraju.


– Sve je izglednije kako će ovako ekstremne temperature krajem nedjelje prekinuti lokalno vrlo snažna nevremena. Zapuhat će prolazno jaka, na pojedinim lokalitetima olujna bura, objavio je Istramet.


Za cijelu Hrvatsku i dalje je na snazi crveni meteoalarm, dok bi u samoj Rijeci temperatura trebala ići na 34 do maksimalno 36 stupnjeva. No i Rijeku već u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuju pljuskovi, dok će temperatura u ponedjeljak biti ugodnih 26 stupnjeva.





Cijeli idući tjedan bit će, prema prognozi DHMZ-a, sunčano uz temperature od 26 do 30, dok su novi pljuskovi mogući opet u četvrtak.


Podsjetimo da je jučer najviša temperatura izmjerena u Kninu (40,9 stupnjeva) i Karlovcu (40,5 stupnjeva), dok se Rijeka pržila na tek nešto nižoj temperaturi – 39,1 stupanj.



Donosimo prognozu za danas.


U istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, a uz jači razvoj oblaka pokoji pljusak praćen grmljavinom moguć je uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Nakon tople noći danju vruće, ponegdje i vrlo vruće, a povremeno će puhati slab sjeveroistočni vjetar.


U središnjim predjelima također će puhati slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a mjestimice će uz jači razvoj oblaka biti lokalnih pljuskova, ponajprije uz granicu sa Slovenijom. Noć će biti malo toplija od prošle, no danju većinom za 3 do 5 stupnjeva niža temperatura pa će vrijednosti biti uglavnom od 33 do 35 °C.


Lokalne nestabilnosti bit će vrlo vjerojatne i u gorju te unutrašnjosti Istre, no prevladavat će sunčano vrijeme. Noć će biti uglavnom bez vjetra, zatim će ujutro podno Velebita mjestimice biti slabe bure, a u gorju danju sjeveroistočnjaka. U većini predjela i dalje vrlo vruće, manji pad dnevne temperature očekuje se u Gorskom kotaru.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vrlo vruće. Uz umjeren razvoj oblaka u zaleđu, gdje će temperaturne vrijednosti ponovno biti i iznad 40 stupnjeva, postojat će mala mogućnost za pokoji pljusak u poslijepodnevnim satima. Noć i jutro bit će tihi, a danju će tek ponegdje puhati do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak.


I na jugu slično, sunčano i vruće uz uglavnom slab vjetar pa će more biti mirno ili malo valovito.


Iako će i idućih dana na većem dijelu Jadrana prevladavati sunčano vrijeme, u nedjelju te u noći na ponedjeljak bit će nestabilnije te će mjestimice biti nevera, ponajprije na sjevernom dijelu. U noći na ponedjeljak zapuhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura s kojom će vrućina popustiti uglavnom na sjeveru.


U unutrašnjosti će nedjelja biti vrlo nestabilna, uz porast naoblake pljuskovi će biti češći prema kraju dana i u noći na ponedjeljak, a lokalno može biti i jačega grmljavinskog nevremena. S ponedjeljkom će u većem dijelu unutrašnjosti završiti ovaj toplinski val, kao rijetko koji u znanoj povijesti mjerenja, većinom čak i rekordan, javio je HRT.