Izmjene zakona o pravima i dužnostima zastupnika

Uvode se kazne saborskim zastupnicima: “Neopravdan sat” plaćaju 170 kuna

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Odluku o umanjenju donosit će Odbor za upravne poslove na temelju dokumentacije o nazočnosti zastupnika u Saboru. Plenarna sjednica u Saboru u pravilu traje tri dana u tjednu što znači da bi zastupnika koji taj tjedan izostane, a »ne donese ispričnicu« taj tjedan stajao 510 kuna.



ZAGREB – Sabor je u petak podupro Mostove izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru po kojima će se zastupnici prvi put novčano kažnjavati ako neopravdano izostanu s plenarne sjednice.


Za svaki neopravdani izostanak sa saborske sjednice zastupniku će se paušal od 1500 kuna umanjivati za jednu dnevnicu (170 kuna).


Odluku o umanjenju donosit će Odbor za upravne poslove na temelju dokumentacije o nazočnosti zastupnika u Saboru.




Plenarna sjednica u Saboru u pravilu traje tri dana u tjednu što znači da bi zastupnika koji taj tjedan izostane, a »ne donese ispričnicu« taj tjedan stajao 510 kuna.


Zastupniku će se izostanak opravdati u slučaju bolesti, što će morati dokazati liječničkom potvrdom, zbog smrtnog slučaja u obitelji, sudskog poziva i sličnog.


Sabor je izmijenio i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara po kojem će se visina spomeničke rente smanjiti s jedne do sedam kuna po četvornom metru na jednu do četiri kune.


Zastupnici su također poduprli nekolicinu izvješća za 2015. među kojima i ono o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka, radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.


Potvrdili su i Sporazum o suradnji između Europske zajednice i država članica i Švicarske u borbi protiv prijevara i drugih nezakonitih aktivnosti koji štete njihovim financijskim interesima.


Sabor je dnevni red proširio s 42 točke, među kojima su i Mostovi prijedlozi o arhivskom gradivu i arhivima HNB-u i Ovršnom zakonu.


U dnevnom redu je i SDP-ov prijedlog o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.