Analiza

Ustavni stručnjaci o Škorinom programu: ‘Ono što je rekao o referendumu, vrlo je opasno’

P. N.

Foto Borna Filić / PIXSELL

Foto Borna Filić / PIXSELL

Dok se odlučuje većinom glasova onih koji pristupe, to nije istinski referendum - upozorio je dr. Smerdel, prenosi Jutarnji list. Kaže i da se Ustav, što se u našoj praksi pokazalo, može mijenjati na referendumu, no upozorava da se ne može sve na takav način mijenjati



Profesor Branko Smerdel, predstojnik Katedre ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, odmah je nakon Škorine objave kandidature ponovno je upozorio da nemamo uvjete za referendum.


– Dok se odlučuje većinom glasova onih koji pristupe, to nije istinski referendum – upozorio je dr. Smerdel, prenosi Jutarnji list. Kaže i da se Ustav, što se u našoj praksi pokazalo, može mijenjati na referendumu, no upozorava da se ne može sve na takav način mijenjati.


Problematizira Škorin prijedlog da predsjednik Republike predlaže ustavne suce. Ukazuje da predsjednik Republike pred Ustavnim sudom odgovara za kršenje Ustava, a Škoro bi sebi uzeo ovlast da odgovara onima koje bi on birao.




Predstojnica Katedre ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Škorin nastup, pak, smatra maestralnim.


– Točno je da nam trebaju ustavne promjene – rekla je.


No smatra da su Škorini zahtjevi utemeljeni u 50 posto i da ih treba podijeliti u dvije kategorije. U prvu stavlja suspenzivni veto (da predsjednik države može zaustaviti zakon koji je izglasao Sabor i onemogućiti njegovo stupanje na snagu dok se Ustavni sud ne izjasni o njegovoj (ne)ustavnosti) i kaže da je to uloga koja bi predsjedniku države i trebala pripadati. Druga kategorija je njegov zahtjev da predlaže suce Ustavnog suda. Taj zahtjev smatra djelomično prihvatljivim. Po njenom mišljenju ovlast predlaganja ustavnih sudaca trebalo bi podijeliti između Sabora, sudbene vlasti i predsjednika Republike, no nikako ga u potpunosti prepustiti šefu države.


– Ono što je kazao oko referenduma ne drži vodu i vrlo je opasno, ali je maestralno izveo jer ide na račun Vlade koja nije sklona održavanju referenduma – kaže Barić za Jutarnji list.