(Ne)uništivi Dado

Uspon i pad ličkog Putina: od mladog komunista, preko gospićkog šerifa do otpadnika iz HDZ-a

P. N.

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Od branjenja Ivice Račana, deset godina kasnije doživio je potpunu preobrazbu. Tad se vezao lancima zbog uhićenja Mirka Norca



RIJEKA I nakon što su ga izbacili iz HDZ-a, Dado Milinović svojoj je stranci poželio sve najbolje. Njegov ulazak u politički život Hrvatske neizostavno se veže uz vezivanje lancima u Gospiću, na prosvjedu protiv sudskog progona Mirka Norca. Tad je stekao pažnju šire javnosti, iako je Likom i Gospićem drmao već ranije.


No, politički je aktivan od mladih dana. Čim je dostigao ministarsku razinu u medije je procurilo da je kao mladi član komunističke partije Jugoslavije branio politiku Ivice Račana.


Oj, komunisti Donjeg Lapca


“E, pa komunisti Donjeg Lapca, poslije vaših neargumentiranih ocjena i kritika upućenih samo dvama SK, u jednom sam se trenutku zapitao jeste li vi doista komunisti ili… Ali ipak, nadam se, ma uvjeren sam da smo mi ostali Ličani prošli taj razvojni put koji vi sada proživljavate, mislim da za nacionalizam za koji upravo optužujete SKH da isti taj tinja negdje među vama (nadam se ne svima).




Foto Pixsell


Foto Pixsell



I. Račanu, ako nastavite ovako kao do sada, mislim da zime neće biti za takav SKH”, napisao je u otvorenom pismu, objavljenom u Večernjem listu 1990. godine tad mladi komunist Darko Milinović.


Kad je to pismo isplivalo ponovo u javnost, prigodno nakon što ga je Sanader postavio za ministra zdravstva, branio se na osebujan način. Nazvao je to pismom neslaganja s Miloševićevom politikom.


“Sjećam se bitne rečenice koju sam napisao: Milošević ne može smatrati da će nedemokratskim pucanjem u leđa Albanaca riješiti situaciju na Kosovu. I još sam napisao da se hrvatski komunisti nisu proslavili jer se tome nisu usprotivil”, objašnjavao je tad Dado Milinović.


U 10 godina potpuna preobrazba


Od branjenja Ivice Račana, deset godina kasnije doživio je potpunu preobrazbu. Tad se vezao lancima zbog uhićenja gospićke skupine, koju su činili Tihomir Orešković, Mirko Norac i Stjepan Grandić, kasnije osuđenici za ratne zločine. I tad je imao spremno objašnjenje. Učinio je to, kaže, iz protesta što su njegove prijatelje branitelje hvatali naoružanim upadima u njihove kuće.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



Dio javnosti i dalje mu zamjera što je kao ministar zdravstva donio krajnje restriktivan Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, najrigidnijim tada u Europi. Odredbe su bile takve da su uskraćivale pravo na roditeljstvo brojnim parovima, koji ne mogu imati djecu.


Spominjalo se njegovo ime i u aferi Fimi media. Točnije Branka Pavošević svjedočila je kako je Dadi iz crnog fonda HDZ-a mjesečno isplaćivala tisuće kuna.


“Branka ima li ono za mene”, svjedočila je Pavošević o tome kako bi Dado Milinović zatražio svoj novac, koji mu je isplaćivan oko godinu dana između 2008. i 2009. godine.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



Uvijek je imao objašnjenje


Dadino objašnjenje? “Kakvi crni fondovi, primio sam samo donacije koje sam predaju župniku za izgradnju razrušene crkve u Bilaju”.


Napredovao je i nakon pada Ive Sanadera. U Kosoričinoj Vladi bio je potpredsjednik, ali toga nije smelo da se kasnije kandidira za predsjednika stranke. 



Izgubio je od kasnijeg predsjednika Tomislava Karamarka. Preživio je onda Dado i Karamarka, a do sukoba s Plenkovićem stiglo je nakon što mu je zasmetalo imenovanje ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera.


Sukob je naravno nastao oko fotelja. Njegov kandidat nije prošao, dok kandidat centrale je. Tko je tad mogao znati da će ovaj sukob biti začetak njegova konačnog kraja u HDZ-u.


Sve se brzo rasplelo nakon autobus-demokracije pred središnjicom stranke, gdje je njega i 200 pristaša primio treći ešalon HDZ-ovaca.